Factori care influenţează alcoolemia

A determina alcoolemia înseamnă a stabili nivelul de etanol în sînge şi este una dintre analizele cele mai frecvent solicitate de laboratoarelor de toxicologie clinică.

Mecanism

Etanolul se absoarbe cu usurinţă din tractul gastrointestinal, concentraţiile maxime se înregistrează de obicei în 40-70 minute la ingestia pe stomacul gol. Etanolul este metabolizat hepatic rapid în acetaldehidă. Odată ce s-au atins concentraţiile sanguine maxime, dispariţia sa este lineară. De exemplu, un barbat matur de aproximativ 70 kg metabolizează 7-10 g alcool/ oră.

Grade de intoxicaţie cu alcool

Simptomele intoxicaţiei cu alcool instalate în prezenţa unor concentraţii scăzute pot indica o problemă medicală gravă şi necesită intervenţie terapeutică de urgenţă.

Nivelurile de 50-100 mg/dL (10.8-21.7 mmol/L) pot determina: încetinirea reflexelor, tulburări ale acuităţii vizuale.

Nivelurile >100 mg/dL (>21.7 mmol/L) pot induce depresia.

Nivelurile >300 mg/dL (>64.8 mmol/L) sînt asociate cu instalarea comei.

Nivelurile >400 mg/dL (>86.4 mmol/L) pot cauza decesul.

Cînd se testează alcoolemia?

Determinarea alcoolemiei poate fi efectuată în scop medical sau medico-legal pentru diagnosticul intoxicaţiei cu alcool şi stabilirea terapiei adecvate. Nivelurile de etanol trebuie testate în toate cazurile de comă de etiologie neclară, deoarece intoxicaţia cu alcool poate ascunde coma diabetică, traumatismele cerebrale sau supradozarea de droguri. De asemenea, acest test este folosit pentru screening-ul alcoolismului, cît şi pentru monitorizarea terapiei cu etanol în intoxicaţia cu metanol.

Factori care influenţează alcoolemia

Creşterea cetonemiei în cetoacidoza diabetică poate cauza false creşteri a alcoolemiei.

Ingestia altor tipuri de alcooli (izopropanol, metanol) pot influenţa testele.

Prezenţa alimentelor în stomac scade absorbţia alcoolului.

Interferenţele medicamentoase pot creşte nivelul alcoolemiei, precum aspirina, cloralhidrat, cimetidina, antiemetice, inhibitori de pompe de protoni H+ sau scăderi: acid ascorbic, atropina, fenobarbital, propantelina.

Articolul integral în sanatateatv.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *