Ştiri

Cobaii nu vor mai fi folosiţi în experimente

Înainte ca un nou medicament să fie utilizat de oameni, trebuie să treacă prin teste riguroase în care se folosesc, cel mai adesea, animale. Guvernul SUA i-a provocat pe cercetători să găsească o alternativă mult mai „etică” pentru testele realizate pe animale.

Cea mai ambiţioasă opţiune este înlocuirea cobailor cu ,,un corp uman într-un cip”, oamenii de ştiinţă fiind tot mai aproape de crearea unui astfel de dispozitiv. Un astfel de efort implică dezvoltarea unui cip care imită un organ. O cercetare care are drept scop crearea unui asemenea sistem este condusă de bioinginerul Linga Griffith, de la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT).

Cipul va fi utilizat cel mai des în cercetările în care testele pe animale nu furnizează rezultatele dorite de cercetători. De exemplu, tratamentele pentru cancer sînt proiectate pentru distrugerea unei proteine specifice din sistemul imunitar uman, motiv pentru care testele realizate pe animale nu oferă aceleaşi rezultate pe care le-ar obţine specialiştii dacă ar realiza investigaţii pe organe umane. Aceste tratamente trebuie testate în relaţie cu tot corpul, aşa că Griffith a construit un sistem cu şapte „organe’” într-un singur cip. Modulatoarele sînt proiectate să imite funcţiile unui organ specific, reprezentat de un spectru de ţesut uman, inclusiv sistemele circulator, endocrin, gastrointestinal, imunitar, tegumentar, nervos, reproducător sau respirator. Majoritatea organelor din cip sînt create din materiale sintetice, precum polimerii, care, de obicei, sînt transparenţi, pentru a putea fi analizaţi la microscop. Un sistem circular de tuburi cu microfluid ţine totul în mişcare.

Articolul integral în gandul.info

Comments

comments

Lasă un răspuns