„Urmaşele” lui Dolly sînt perfect sănătoase

Acum 20 de ani, oaia Dolly, primul mamifer clonat, suferea de îmbătrînire accelerată. Un studiu publicat în Nature Communications anunţă că acest efect secundar a fost depăşit.

Nu sînt gemenele lui Dolly, oiţele sînt copii genetice, clone”, a declarat biologul Kevin Sinclair, cercetător la Universitatea din Nottingham, despre cele 13 oi clonate de către echipa sa. Dintre acestea, 4 s-au născut pornind de la linia de celule ale glandei mamare a lui Dolly. Împărtășesc astfel același ADN nuclear, dar nu au acelaşi ADN-ul mitocondrial. La Open Forum Euroscience, pe 27 iulie 2016, Manchester, cercetătorii au comunicat starea de sănătate a oiţelor Debbie, Denise, Diana, Daisy și a clonelor lor. Spre deosebire de Dolly, aceste 13 oi nu prezintă semne de îmbătrînire accelerată.

Astăzi, clonele au între 7 și 9 ani, ceea ce ar corespunde vîrstei de 60 de ani la om. Au fost pregătite, anesteziate şi supuse unei baterii de teste (măsurători ale tensiunii arteriale, teste de sînge, radiografii). Numai o singură oaie a prezentat semne moderate de osteoartrită la genunchi şi niciuna nu a avut diabet zaharat, hipertensiune arterială sau tulburări metabolice frecvent întîlnite cu vîrsta. Rezultatele permit cercetătorilor britanici să afirme că animalele clonate trăiesc la fel de sănătos astăzi ca animalele non-clonate de aceeași vîrstă. Aceste descoperiri privind siguranța clonării animalelor pe termen lung sînt publicate la 20 de ani de la nașterea lui Dolly, iar pentru Kevin Sinclair, clonarea nu și-a spus ultimul cuvînt, putînd fi deosebit de utilă pentru producerea de celule stem în scopuri terapeutice la om.

Rezultatele obținute de echipa Nottingham arată că tehnica în sine a progresat. În timp ce mai puțin de 3% din embrionii clonaţi reușeau să se nască sănătoşi în 1996, această proporție a depășit astăzi 20%. Perioada perinatală a rămas încă mai dificilă pentru clonă decît pentru un copil conceput în mod natural sau prin fertilizare în vitro. Astfel că, perspectiva clonării umane este încă îndepărtată, atît din motive tehnice, cît şi etice.

Dolly a fost eutanasiată în 2003, suferind de osteoartrită şi cancer pulmonar.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *