Cum se calculează raportul colesterolului şi de ce e atît de important?

Dacă vreţi să vă măsuraţi nivelul de colesterol, probabil știți rutina: săriți peste micul dejun, faceţi un test de sînge și veţi primi rezultatele colesterolului cîteva zile mai tîrziu.

În general, ne străduim să păstrăm colesterolul total sub 200. Această valoare se obţine prin adunarea următoarelor numere:

– Lipoproteine cu densitate mare (HDL) sau colesterol bun

– Lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau colesterol rău

– 20% din trigliceride (un tip de grăsime transportat în sînge )

Ce este raportul colesterolului?

Raportul colesterolui se calculează împărțind colesterolul total la HDL. De exemplu, dacă aveţi colesterolul total de 180 și HDL de 82, raportul colesterolului este de 2,2. Potrivit American Heart Association, trebuie să vă mențineți raportul sub 5, cu un indice de colesterol ideal de 3,5.high-cholesterol-hyperlipidemia-quiz-promo

Pentru bărbați

Potrivit studiului Framingham Heart, un raport al colesterolului de 5 indică risc mediu de boli de inimă pentru bărbați. Acest risc se dublează dacă raportul depăşeşte 9,6 şi se înjumătăţeşte dacă indicele de colesterol e de 3,4.

Pentru femei

Deoarece femeile au adesea niveluri mai ridicate de colesterol bun, categoriile lor de risc pentru colesterol sînt diferite. Conform aceluiași studiu, raportul 4.4 indică risc mediu pentru bolile de inimă la femei. Riscul de boală cardiacă pentru femei se dublează dacă raportul este 7, în timp ce un raport de 3,3 înseamnă aproximativ jumătate din riscul mediu.

Acelaşi număr, raport diferit

Două persoane cu același număr total de colesterol pot avea raporturi de colesterol diferite, deci niveluri ale riscului de boală cardiacă diferite. Harvard Medical School citează următorul exemplu: Dacă colesterolul total este de 200 și HDL este de 60, raportul colesterolului este de 3,3. Asta e aproape de nivelul ideal. Dar dacă nivelul HDL este de 35 – sub nivelul recomandat de 40 pentru bărbați și 50 pentru femei – raportul dvs. de colesterol va fi de 5,7. Acest raport vă plasează într-o categorie de risc mai mare.

Cunoaște-ți cifrele!

Unii oameni îşi amintesc raportul colesterolului, fiindcă e un singur număr, decît HDL, LDL și numărul total. Acest lucru este bine dacă sînteți într-o categorie de risc scăzut, dar dacă colesterolul rău e mare este mai bine să se acorde atenție tuturor numerelor. Cunoașterea colesterolului total și riscul indicat de raportul colesterolului vă ajută să stabiliți obiectivele potrivite pentru a menține numerele într-un interval sănătos.

Evaluaează-ţi riscul!

Numerele absolute pentru colesterolul total și colesterolul HDL sînt mai eficiente decît raportul în determinarea tratamentului pentru scăderea colesterolului. Dar ambele sînt utile în privința riscului global. Dacă nivelul total al colesterolului este ridicat, medicul va examina şi raportul dintre colesterolul total și HDL. Dacă numărul este sub 5 pentru un bărbat sau 4,4 pentru o femeie, plasîndu-vă în risc mediu, medicul poate lua în considerare acest lucru în evaluarea globală a riscului dumneavoastră.

Găsirea tratamentului potrivit

Raportul de colesterol clarifică imaginea riscului de apariție a bolilor de inimă. Dar raportul singur nu este suficient pentru a stabili ce tratament vă e indicat dacă riscul este ridicat. Medicul va ține cont de colesterolul total în determinarea amestecului corect, de dietă, exerciții fizice și medicație pentru a vă aduce numerele în intervalul dorit.

Sursa: healthline.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *