ŞtiriViaţă intimă

Femeile fără amigdale şi apendice sînt cele mai fertile

Femeile care şi-au scos amigdalele sau apendicele sînt mult mai fertile şi rămîn mai uşor însărcinate, sugerează un studiu recent.

Cercetatorii de la Universitatea din Dundee au analizat dosarele medicale a mai mult de o jumătate de milion de femei britanice. Ei au descoperit că ratele de fertilitate ale femeilor care şi-au îndepărtat amigdalele se ridică la 53,4%, în timp ce la cele cu apendicele operat se ridică la 54,4%. La femeile care au suferit ambele operaţii, rata fertilităţii e de 59,7%. Aceste rezultate sînt semnificativ mai mari decît la celelalte femei, la care rata de fertilitate e de numai 43,7%.
Specialiştii ne sfătuiesc să fim precauţi cînd interpretăm aceste constatări surprinzătoare, deoarece nu este obligatoriu ca această corelație să implice o legătură de cauzalitate. Mai trebuie luaţi în considerare şi factorii medicali, sociali sau de mediu, cum ar fi vîrsta sau stilul de viață, aspecte mult mai importante decît prezența apendicelui sau a amigdalelor.

Medicii avertizează că femeile care doresc să aibă o fertilitate mai bună nu trebui să facă o apendicectomie sau amigdalectomie.

Profesorul Allan Pacey de la Universitatea din Sheffield a declarat: „Acesta este un document interesant, ceea ce sugerează că îndepărtarea chirurgicală a apendicelui sau a amigdalelor (sau ambele), la femeile tinere, este asociată cu o creștere a fertilității lor mai tîrziu în viață. Există mai multe explicații pentru aceste observații. Una este că îndepărtarea acestor țesuturi determină o modificare a sistemului lor imunitar, care are un impact asupra procesului de reproducere (cum ar fi modul în care embrionii se fixează în uter). Dacă este adevărat, acest studiu ar putea sufera medicilor şi oamenilor de ştiinţă unele idei noi pentru noi medicamente sau terapii de sporire a fertilităţii femeilor”.

Sursa: independent.co.uk

Comments

comments

Lasă un răspuns