Zeci de leacuri pentru durerea de cap

Nu e om să nu fi avut cel puţin o dată în viaţă o durere cumplită de cap. Modul de viaţă modern, poluarea, stresul, alimentaţia greşită, fumatul sînt factori care provoacă tot mai dese migrene, atît la femei, cît şi la bărbaţi.

Ce făceau strămoşii noştri cînd îi săgeta cîte un junghi în cap? Nu aveau medicamentele de acum, dar nici nu răbdau pînă le trecea de la sine. Farmacia verde are leac pentru nevralgii. Sînt simple, la îndemîna oricui, ieftine şi mult mai sănătoase decît produsele farmaceutice care, după cum se ştie, au efect de bumerang, aducînd înapoi nesuferita durere de cap.

Ce fel de durere e?

Cu durerea de cap nu e de glumit. Ea poate fi o manifestare pasageră sau poate ascunde o altă afecţiune. Atunci cînd durerea persistă sau e prea puternică, e bine să consultăm medicul. Dar dacă este o suferinţă pasageră, o putem face singuri să dispară cu metode tradiţionale. Durerea de cap sau cefaleea apare ca o senzaţie de apăsare în zona frunţii, de durere pulsatilă la tîmple şi poate dura cîteva minute sau ore. Migrena, însă cuprinde jumătate de cap şi e însoţită de greaţă şi vărsături, fotofobie, transpiraţii puternice. Poate avea cauze dintre cele mai serioase, de la probleme oftalmologice, la cele neurologice. Medicul specialist trebuie consultat de urgenţă. Numai în cazul în care sîntem siguri că e vorba de o banală durere de cap cauzată de oboseală, aer închis, suprasolicitare, stres, poziţie incorectă, putem încerca să ne dregem cu ceaiuri.

Ceaiuri de plante

– Ceaiul din flori de levănţică se prepară dintr-o linguriţă de plantă la cană. Se beau 1-2 căni pe zi.

  • Florile de muşeţel pulverizate se iau circa un gram, la cîteva ore după ore după masă.
  • Din infuzia de iasomie (1-2 linguriţe de flori la o cană de apă clocotită) se beau două căni pe zi.
  • Se infuzează o linguriţă de flori de creţişoară la o cana de apă. Se bea pe parcursul unei zile.
  • Se prepară o infuzie din două linguriţe de dediţel la o cană de apă. Se beau una-două căni pe zi.
  • Se toarnă un pahar de apă rece peste o linguriţă de rădăcină de iarbă mare. Se lasă timp de 10 ore, după care se strecoară. Se bea cîte un sfert de pahar o dată pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
  • Din lămîiţă, se face o infuzie din una-două linguriţe de flori la o cană de apă. Se beau două căni pe zi.
  • Dintr-o lingură de flori de măceş la un pahar de apă, se face un ceai din care se iau cîte două linguri de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
  • Mai sînt cunoscute drept plante care alungă durerea de cap, măghiranul (ceai), menta (decoct), păducelul (decoct), ruscuţa de primăvară (tinctură), florile de salcîm (decoct).
  • Se prepară un decoct din frunze de salcie şi de viorele. Înainte de a bea decoctul se adaugă şi cîteva picături de oţet. Se iau una-două linguri pe zi.
  • Apiterapia în cazul migrenelor recomandă două linguriţe de miere de albine la fiecare masă.
  • Se recomandă concomitent cu ceaiurile, aplicarea unei pungi cu gheaţă pe frunte.mortar and pestle with herbsFrunze direct pe fruntePe lîngă ceaiuri, putem face şi un tratament extern.
  • Se fierb una-două frunze de aloe în 2-3 litri de apă şi se toarnă lichidul obţinut, timp de cîteva seri la rînd pe cap, după care şi pe tot corpul.
  • Se poate amesteca infuzia de aloe cu suc de cicoare. Se iau cîte 15-30 de grame pe zi.
  • Se fierbe cimbrişor în cantitate mai mare de apă şi se ţine capul timp de 10-15 minute în acest decoct, după care se va turna pe tot corpul.
  • Se pot aplica felii de cartof crud pe frunte şi tîmple sau frunze proaspete de vişin, mentă, cimbrişor ori podbal. La fel se poate face cu frunze de varză strivite.
  • Cu sucul de varză se pot unge şi încheieturile mîinilor, pentru o mai mare eficienţă.
  • Se spune că înlătură durerea şi jumătăţile de ceapă, ţinute pe tîmple 15-20 de minute.
  • Se pun comprese cu muştar sau hrean ras la ceafă şi muştar la tălpi.
  • Se taie coaja de la o lămîie (fără partea albă) şi se aplică pe tîmple.
  • În cazul în care tensiunea este mare, se fac băi foarte calde la picioare şi mîini.
  • Se mai pot pune cataplasme din făină de muştar.
  • Se fierbe pelin în ulei de măsline. Cu amestecul obişnut se unge locul dureros sau se aplică sub formă de comprese.
  • Pe tîmple şi ceafă se aplică o compresă cu infuzie rece de mentă.
  • Este foarte eficient sucul de coacăze negre, cîte un sfert de pahar, de trei ori pe zi.Alte metodeÎn afară de leacurile din plante, trebuie să avem grijă şi cu hrana, fiindcă există alimente care dau dureri de cap.
  • Alimente interzise: supele grase, conservele, mezelurile, cărnurile grase şi vînatul, alimentele rafinate, crustaceele, alcoolul şi băuturile fermentate, ciocolata şi produsele de patiserie, cafeaua, vinurile roşii, soarele în exces, contraceptivele, tutunul.
  • În schimb, trebuie consumate multe verdeţuri proaspete şi fructe.
  • Una din cauzele majore ale migrenelor este stresul şi de aceea relaxarea va ajuta la ameliorarea acestor stări neplăcute.
  • Important e să creştem şi cantitatea de oxigen din creier. Acest lucru îl obţinem prin mişcare în aer curat.
  • Proprietăţile argilei sînt cunoscute încă din antichitate. Se aplică alternativ pe plexul solar, pe ceafă şi pe gît o pastă de argilă verde şi ulei de măsline. Se ţine bine acoperită cu un material din lînă sau din bumbac, 30 de minute.
  • Reflexologia este o altă metodă eficientă de tratare a durerilor de cap. Presînd anumite zone ale corpului, pe meridiane energetice, se eliberează tensiunile care alimentează migrena. Punctul asupra căruia trebuie să presăm este situat între degetul arătător şi cel mare.
  • Se recomandă, de asemenea, evitarea frigului sau a căldurii excesive, factori ce pot perturba activitatea vasomotorie.

    Articolul integral în monitorulexpres.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *