S

Splinuţa, utilă la răceală şi tristeţe

Splinuţa este o plantă cunoscută popular şi sub denumirea de floare-boierească sau vargă de aur. Datorită substanţelor active din această plantă are o serie de efecte terapeutice, fiind cunoscută ca un bun antiinflamator, antiseptic, diuretic, sudorific, carminativ, antihemoragic, precum şi cu acţiune antifungică (asupra Candida albicans). Splinuţa e de ajutor în menţinerea sănătăţii tractului urinar, în cazul infecţiilor (cistite, uretrite), în litiaza renală, cînd se mai poate combina cu drăgaică (sînziene) şi urzică moartă galbenă, în părţi egale. Este utilă şi după un exces alimentar, în enterită şi enterocolită, metroragii, în tratarea hemoroizilor şi varicelor.

De asemenea, este recomandată în bronşite, răceli, tuse, inflamaţii ale gîtului, laringite şi faringite (gargară), în afecţiuni ale pielii sub formă de comprese, precum şi pentru spălarea tenului gras. Putem folosi cu încredere splinuţa şi ca remediu care îndepărteză tristeţea, calmează, ne redă liniştea sufletească şi echilibrul.

În medicina populară se folosea şi în tratarea reumatismului, artritei, în afecţiuni biliare (stimulează secreţia şi eliminarea bilei).

Se utilizează sub diferite forme: infuzie, decoct, tinctură, sirop, pulbere, ulei esenţial. Infuzia se prepară din 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă fiartă, după 10 minute se filtrează şi se pot bea 3 căni pe zi.

Comments

comments

Lasă un răspuns