Munca în exces le expune pe femei unor boli grave

Femeile care petrec mai mult de 60 de ore pe săptămînă la serviciu prezintă un risc de trei ori mai mare să dezvolte o boală cardiacă sau diabet, decît cele care lucrează cel mult 40 de ore, fenomen care nu se observă la bărbați. Aceasta este concluzia unui studiu american numit „National Longitudinal Survey of Youth”. Cercetătorii au luat în considerare cîteva afecțiuni: boli cardiace, cancer (cu excepția celui de piele), diabet, colesterol, boli pulmonare, astm, hipertensiune, depresie și artrită.

S-a constatat că femeile care lucrează mai mult de 60 de ore pe săptămînă, timp de cel puțin 30 de ani, își triplează riscul de diabet, boli cardiace, cancer și artrită. Chiar și lucrând mai puțin, după mai mult de 40 de ore apar repercusiuni asupra sănătății lor. În cazul bărbaţilor care fac ore suplimentare, efectele nu sînt atît de grave.

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă: muncind în exces, calitatea muncii salariatului poate fi afectată, iar cheltuielile medicale cresc pentru sistemul de sănătate, încheie metronews.fr.

Articolul integral în Agerpres

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *