APlante medicinale

Asudul-calului, plantă bună pentru păr

Asudul-calului este o plantă medicinală mai puţin cunoscută, dar nu mai puţin valoroasă în medicina tradiţională, unde i se mai spune lungoare. Este folosită în tratamentul unor boli ca: alopecie, căderea părului, constipaţie, dureri de stomac, dureri de abdomen, răni, ulceraţii.

Uneori se asociază cu talpa-gîştei sau valeriană, pentr a-i mai contracara din efectele negative. În tradiţia populară românească, florile fierte de asudul-calului cu piatră acră erau folosite pentru colorarea ţesăturilor în galben, iar fierte cu calaian, dădeau culoarea verde.

Lungoarea sau tifosul a fost dintotdeauna tratat cu asudul-calului: se fierbea planta, se dădea puţin bolnavului să bea, iar cu restul fierturii se spăla sau se scălda. Uneori bătrînele inmuiau în el cămaşa bolnavului, îl îmbrăcau apoi cu ea, îl aşezau în pat şi îl înveleau bine. Mai puneau planta la căpătîiul lui. Pusă în rachiu, cu rădăcină de pătlagină şi izmă, planta se lua în bolile de stomac, dimineaţa înainte de micul dejun. Rădăcina pisată şi macerată în rachiu se lua contra loviturilor, iar vinul  în care se fierbeau tulpinile florifere se bea ca afrodiziac.

Infuzia pentru păr se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă timp de 15 minute.

Atenţie! Azi, asudul-calului se foloseşte foarte rar. Rădăcina conţine flavonozide şi saponozide. Folosirea preparatelor pe bază de asudul-calului trebuie făcută cu precauţie, deoarece planta are proprietăţi iritante şi este un vomitiv drastic, periculos.

Comments

comments

Lasă un răspuns