Priboiul, planta care stimulează funcţia renală

Priboiul are mai multe denumiri populare: banat, butură, cumătră, floarea raiului, floarea vinului, floarea viorii, laba gîştei, pălăria cucului, pliscul cucoarei, poala Sfintei Mării. Este o plantă erbacee, întîlnită prin locuri pietroase, umede, umbroase din regiunea montană şi subalpină. În tradiţia populară, planta se punea în scăldătoarea copiilor bolnavi de epilepsie. Frunzele verzi se puneau pe bube şi pe varice, iar planta se punea în băile pentru paralizie. Cu decoctul plantei se făceau comprese pentru albeaţă, iar frunzele erau folosite la pansarea rănilor. De asemenea se folosea la băi în diferite dureri, inclusiv cele vechi reumatice.

Frunzele şi rădăcinile conţin ulei volatil, substanţe minerale şi organice. Priboiul se foloseşte în parfumerie şi în medicina populară pentru dureri de şale, bube în gît, albeaţă. În unele părţi este considerat afrodisiac. Este astringent, diuretic, hipotensiv, dezinfectant. Fitoterapia recomandă priboiul pentru afecţiuni renale, cataractă, congestie cerebrală, constipaţie, dureri de stomac, epilepsie, frigiditate, herpes, hipertensiune arterială, impotenţă, paralizie facială, răni, stimularea funcţiei renale, stimularea funcţiei sexuale, stomatite, varice.

O linguriţă de plantă mărunţită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi de ceai de priboi în hipertensiune sau alte afecţiuni interne.

Tinctura diluată în apă e indicată în impotenţă. În caz de dureri de stomac, se opăreşte o linguriţă şi jumătate de plantă mărunţită sau frunze mărunţite în 250 ml apă clocotită.

În herpes, se fac tamponări locale de mai multe ori pe zi cu suc din plantă proaspătă.

Cataplasmele cu frunze proaspăt strivite aplicate sub pansament şi ţinute timp de 24 ore sînt utile în tratarea rănilor sau dureri reumatice.

Pentru stimularea funcţiei renale, se amestecă tinctură din plantă mărunţită cu ţuică tare agitîndu-se zilnic timp de 10 zile. Se consumă cîte 3 păhăruţe de 50 ml de 3 ori pe zi cu 15 minute înaintea meselor principale.

Comments

comments

Lasă un răspuns