Sîntem aşa cum dormim

Felul în care dormim dezvăluie secretele personalităţii noastre. Dar limbajul corpului în timpul nopţii trădează nu numai felul nostru de a fi, ci şi starea de sănătate. Alegem inconştient o anumită poziţie, în funcţie de mărimea patului, saltea, persoana de lîngă noi, gradul de epuizare sau stres. De regulă, fiecare om are poziţia lui preferată pe care nu şi-o schimbă în timpul vieţii. Totuşi, cu voinţă, dacă aceasta influenţează negativ sănătatea, putem să ne impunem să dormim şi altfel. Iată care sînt trăsăturile de personalitate secrete ce se ascund sînt cele mai comune posturi în timpul somnului.
Pe o parte

Psihologii susţin că persoanele care dorm în poziţia fetus, cu picioarele îndoite şi cu braţele ca şi cum ar strînge la piept un obiect, doresc să fie ocrotite, au nevoie de protecţie. Este poziţia persoanelor uşor timide, pesismiste, indecise. Femeii care doarme în această poziţie îi place să se pisicească, iar dacă nu găseşte la partener ocrotire, o va căuta la altul. Bărbaţilor le scapă accese de gelozie şi caută în parteneră imaginea mamei. O variantă este poziţia semi-fetus. Persoana doarme tot pe o parte, dar cu braţele pe lîngă corp sau în zona capului. Aceşti oameni sînt încrezători, fără complexe. Cînd îşi ţine mîna sub cap, este un indiciu că, deşi are multe calităţi, sinceritate, iubire, amabilitate, este temătoare şi nefericită. Dacă ambele braţe sînt întinse, atunci e vorba de un om nehotărît, cinic, neînduplecat. Poziţia împiedicată este asemănătoare celei anterioare, cu deosebirea că picioarele sînt încrucişate. Aceste persoane sînt neliniştite, au multe probleme de rezolvat. Poziţia sandvici este o poziţie semi-fetus, dar cu picioarele întinse unul peste altul, pe toată lungimea. Cine doarme aşa este mulţumit de imaginea sa şi vrea să păstreze impresia pe care a creat-o asupra celorlalţi. Este o persoană convenţională, opusul rebelului. Extrema poziţiei fetus este cînd corpul se face covrig, caracteristică oamenilor geloşi, răzbunători, iritaţi. Cine doarme pe o parte cu un genunchi îndoit este înclinat să fie mereu morocănos, se plînge încontinuu şi-şi face probleme din orice.

somnPe burtă

Pe burtă este poziţia celor ce vor să controleze totul, să elimine imprevizibilul. Sînt ordonaţi, conştiincioşi, riguroşi, chiar chiţibuşari, punctuali. Pentru ei, orice surpriză e neplăcută. Această poziţie este şi cea a persoanelor introspective. Se spune că îndrăgostiţii au tendinţa de a dormi pe burtă. Femeile care preferă această poziţie sînt extrem de fidele şi nu iartă trădarea. Medicii susţin că atunci cînd dormim pe burtă ne odihnim cu adevărat. Dar asta numai cu condiţia să mîncăm cu cel puţin două ore înainte de culcare. Altfel, poziţia devine contraindicată, mai ales pentru cei cu afecţiuni digestive. Tot în timpul somnului pe burtă, poate fi afectată coloana vertebrală. Dacă nu puteţi dormi în altă poziţie, micşoraţi tensiunea creată asupra spatelui aşezînd o pernă sub bazin. În poziţia Sfinxului, persoana doarme pe burtă, dar cu genunchii ghemuiţi sub corp. Este o poziţie des întîlnită la copii, dar şi la adulţii care adorm cu greutate. Semnifică dorinţa ca, la trezire, să reia lucrurile exact de unde le-a lăsat. Atunci cînd mîinile înconjoară perna, iar capul este într-o parte, avem de-a face cu o persoană prietenoasă şi gălăgioasă, agitată. Nu suportă criticile, e mereu cu capul în nori şi nu-şi face planuri de viitor.

Pe spate

Cei ce dorm pe spate sînt mereu în centrul atenţiei, sînt încrezători, senini, puternici, potenţi. Cu cît această poziţie este mai deschisă, cu braţele şi picioarele depărtate, cu atît este mai mare deschiderea către plăcerile vieţii, libertate, confort, dar denotă şi o mare generozitate. Acestei persoane îi place să bîrfească şi să se amestece în problemele altora. Cu faţa în sus dorm de obicei femeile care învaţă lucruri noi tot timpul, mamele grijulii şi soţiile fidele şi un pic pisăloage. O variantă a acestei poziţii este cea numită a soldatului, adică pe spate şi cu ambele braţe pe lîngă corp. Aceste persoane sînt tăcute, perfecţioniste, pretenţioase. În poziţia stea de mare, cu mînile sub cap dorm persoanele prietenoase, altruiste, gata să ofere o mînă de ajutor. Învaţă din orice situaţie fără a sta în centrul atenţiei, au idei inovatoare şi excentrice pe care puţini le înţeleg. Sînt buni familişti, se îndrăgostesce uşor, dar iubesc cu greu. Este o poziţie bună pentru digestie. Poziţia pe spate cu picioarele încrucişate aparţine celor obsedaţi de propria persoană, solitari. Pe spate este o poziţie mai puţin odihnitoare şi favorizează sforăitul.

Expresia feţei

Chipul trece şi el prin transformări în timpul nopţii, muşchii se încordează sau se relaxează compunînd o anumită expresie. Unii oameni dorm cu o faţă inexpresivă, dînd impresia că se află în stare de veghe. Este vorba de persoane temperamentale, cu un caracter puternic, dar în acelaşi timp reci şi impasibile. Sînt preocupate de autocontrol, au puţine reacţii spontane. În schimb, au un dezvoltat simţ al independenţei. O faţă încruntată, cu cute pe frunte, aparţine persoanelor veşnic nemulţumite de ele însele, care îşi doresc întotdeauna ceea ce nu au. Psihologii spun că acestă expresie aparţine celor negativişti, care interpretează realitatea astfel decît este, sînt irascibili, iau decizii pripite. Expresia uimirii e întîlnită la persoane foarte sensibile, emotive, înclinate spre interiorizare, cu o bunătate exagerată. Sînt reticente în faţa noului, dar foarte fidele familiei. Un chip serios, sobru, uşor încruntat denotă o inteligenţă mult peste medie, cu un calm aproape imperturbabil. Expresia feţei zeflemiste, cu o încercare de zîmbet, aparţine caracterelor puternice, orgolioase, care se cred superioare şi care pot deveni agresive. Dacă primesc dovezi clare de afecţiune şi respect, răspund cu aceeaşi monedă. Un chip luminos, liniştit trădează o persoană bine dispusă, adaptabilă, receptivă la noutăţi, cu trăiri puternice, de un optimism molipsitor. Oamenii cu feţe întristate în timpul somnului, ca şi cum ar plînge, sînt puţin rezistenţi la stres, sînt dependenţi de afecţiune, dar au o intuiţie ieşită din comun.

Somnul în doi

Poziţia în timpul somnului poate spune totul de stadiul relaţiei dintre cei doi partneri.
– Cei care dorm faţă în faţă, îmbrătişaţi, indică faptul că, ori se află la începutul idilei, ori că se iubesc la fel ca în prima zi.
– Cînd unul dintre parteneri stă cu spatele, iar celălalt îl ţine în braţe, este etapa în care partenerii se ştiu deja destul de bine şi nu mai au temeri unul în privinţa celuilalt. Aceasta este şi poziţia celor aflaţi la a doua căsnicie.
– Există cupluri în care fiecare partener se simte mai bine în spaţiul lui de dormit, în amintirea vremurilor cînd dormea singur. Chiar dacă partenerii dorm spate în spate, pe spate sau pe burtă, ei simt totuşi nevoia să se atingă. Este o relaţie sigură, de încredere şi de durată. Este poziţia cuplului modern. Atunci cînd cei doi au picioarele desfăcute, ca şi cum s-ar pregăti să se ridice din pat, avem de-a face cu un cuplu care a rezistat doar din interes.
– Cînd cei doi dorm împreună, iar unul se lipeşte într-un mod disperat de celălalt, care stă suficient de relaxat, chiar distant, probabil că acesta din urmă a devenit mai rece, iar celălalt se teme că îl poate pierde în orice moment. Este poziţia suspiciunilor.
– Dacă partenerii dorm cu spatele unul la altul la o distanţă considerabilă, atunci înseamnă că relaţia nu merge bine. Genunchii îndoiţi denotă senzaţia de singurătate. Această poziţie anunţă separarea.

Articolul integral în Monitorul Expres

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *