BoliImunitateInvestigaţii medicaleŞtiri

Virusul HIV, detectat rapid cu un stick USB

Cercetătorii britanici au dezvoltat un test de detectare rapidă a virusului care provoacă SIDA, sub forma unui stick USB. Inovația este utilă pentru populaţiile din cele mai sărace și mai îndepărtate regiuni ale globului.

Începînd cu septembrie 2015, în Franța este comercializat un auto-test care detectează virusul HIV dintr-o singură picătură de sînge din deget, în doar 15 minute. O inovație disponibilă în multe țări dezvoltate, dar de care nu beneficiază statele mai sărace ale lumii. Pentru a umple acest gol, cercetătorii de la Imperial College din Londra au conceput un dispozitiv de detectare a HIV care oferă un rezultat aproape la fel de rapid (30 de minute) şi care e un simplu stick USB.

Principiul este simplu: se pune o picătură de sînge pe un microcip. Se generează imediat un semnal electric, care poate fi citit de un software special. Mai precis, dacă virusul este prezent în proba de sînge, acesta determină o schimbare a acidităţii, pe care cipul o transformă într-un semnal electric, iar rezultatul este afișat pe un ecran de computer. Cercetătorii au testat prototipul USB pe 991 de probe de sînge și au obținut un rezultat în 20 de minute, în medie, cu o precizie de 95% (aproape la fel de mult ca și auto-testul, care are o eficienţă de 99,7%).

În prezent, în zonele sărace și îndepărtate ale lumii, cum ar fi Africa sub-sahariană, pacienții trebuie să trimită o probă de sînge la un laborator cu echipamente scumpe, de mărimea unor fotocopiatoare și care generează un rezultat în trei zile. USB-ul ar putea permite detectarea mai rapidă a sugarilor infectaţi. Dar, potrivit cercetătorilor, invenţia ar putea avea şi alte utilizări, cum ar fi evoluţia bolii și succesul tratamentului, ar permite medicilor să se asigure că pacientul ia medicamentele recomandate.

Dr. Graham Cooke, autorul principal al cercetării, speră că, într-o bună zi, acest dispozitiv va fi utilizat de către pacienții cu HIV din zonele defavorizate ale lumii la fel de ușor cum azi, diabeticii îşi măsoară singuri nivelul glucozei din sînge. Și, de ce nu?, ar putea fi folosit pentru a testa şi alte virusuri, cum ar fi cel al hepatitei.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns