AlimenteNutriţieObiceiuri alimentareSănătatea familieiUtile

Ce să nu faci niciodată după ce mănînci?

Obiceiurile noastre alimentare au impact asupra procesului digestiv și, prin urmare, asupra sănătății. Iată 5 lucruri pe care să nu le faci niciodată după ce mănînci.

1. Să mănînci fructe. Luînd în considerare bogăția de nutrienți, fructele trebuie să facă parte din dieta zilnică. Dar trebuie să le consumăm cu 1 pînă la 2 ore înainte sau după masă. Fructele mîncate imediat după masă încetinesc digestia, favorizînd fermentația, care provoacă balonare și flatulență.

2. Să dormi. Știm cu toții senzația de toropeală care vine după masă. Dar este recomandabil să nu cedăm tentației de a dormi, deoarece acest lucru încetineşte procesul digestiv, crește riscul de balonare, apar senzaţia de greutate în stomac și creșterea în greutate. În plus, potrivit unui studiu efectuat la Facultatea de Medicină din Ioannina, Grecia, așteptînd cel puțin o oră după prînz înainte de a merge la culcare ar contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral cu două treimi. Pentru fiecare încă 20 de minute de așteptare, riscul este redus în continuare cu 10%.sieste

3. Să faci duș. Prin provocarea unei schimbări abrupte a temperaturii corpului, apa caldă deviază fluxul sanguin spre stomac pentru a-l trimite în întregul corp, ceea ce încetinește considerabil procesul de digestie și promovează apariția tulburărilor digestive. Prin urmare, se recomandă să aștepți cel puțin o oră după masă, înainte de a merge la duș.

4. Să fumezi. Mai multe studii științifice au arătat că fumatul unei țigări imediat după masă ar echivala cu 10 țigări fumate în momente obişnuite. Acest lucru se datorează faptului că nicotina se amestecă cu oxigenul prezent în sînge și astfel trece în sistemul digestiv, crescînd riscul de cancer. Pentru persoanele care nu pot renunța la fumat, trebuie să aștepte cel puțin o oră şi jumătate după masă, înainte de a fuma.

5. Să bei ceai. Este adevărat că ceaiul este o băutură plină de virtuți pentru sănătate. Cu toate acestea, este recomandabil să nu se bea ceai imediat după masă, deoarece conține tanini care inhibă anumite enzime digestive, împiedicînd procesul de digestie și complicînd absorbția de fier, care se poate traduce în anemie. Această boală, datorită deficienței de fier, se manifestă prin mai multe simptome, cum ar fi lipsa poftei de mîncare, piele palidă, mîini și picioare reci, oboseală, slăbiciune, amețeli.

Sursa: santeplusmag.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.