Aparatul digestivBoliImunitateŞtiri

C. difficile, de pe podea, pe manşeta tensiometrelor

Infecțiile asociate asistenței medicale (nosocomiale sau intraspitaliceşti) sînt infecții dobîndite în spital sau în timpul îngrijirii medicale la domiciliu.

Sînt cel mai adesea legate de utilizarea dispozitivelor invazive, cum ar fi perfuzii şi catetere urinare. Se pot dezvolta şi ca urmare a unei intervenții chirurgicale.

Pacienții tratați în unități de terapie intensivă prezintă un risc deosebit de infecţie nosocomială, iar riscul creşte cu cantitatea de timp petrecută aici.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, infecțiile asociate asistenței medicale sînt „cel mai frecvent eveniment advers” al acordării asistenței medicale la nivel mondial, afectînd sute de milioane de pacienți în fiecare an. Sînt legate de un număr semnificativ de decese și de costuri ridicate de tratament. Pierderile financiare anuale atribuite infecțiilor asociate asistenței medicale în Statele Unite sînt estimate la 6,5 miliarde dolari.  Azi, 1 din 25 de pacienți spitalizați contractează cel puțin o infecție asociată cu asistența medicală.

Un nou studiu, realizat în cinci spitale americane, sugerează că podeaua poate fi o sursă de infecție intraspitalicească trecută cu vederea, care poate contribui la răspîndirea agenților patogeni, cum ar fi Clostridium difficile și MRSA (varietate de Stafilococus aureus rezistent la antibiotice).

Cercetătorii s-au concentrat pe o zonă care pot fi trecută cu vederea în măsurile de prevenire și control al infecțiilor asociate asistenței medicale.  Ei au observat că: „Eforturile de îmbunătățire a dezinfecției în mediul spitalicesc se concentrează de obicei pe suprafetele care sînt frecvent atinse de mîinile personalului medical sau ale pacienţilor. Podelele nu sînt clasificate ca suprafeţe atinse frecvent şi nu primesc aceeaşi atenție”.

Pentru studiul lor, cercetătorii au investigat cinci spitale din zona Cleveland. În total, au cultivat și au examinat mostre de la 318 zone de podea din 159 de saloane, inclusiv camere de izolare infectate sau noninfectate cu C. difficile.  De asemenea, au luat probe de pe mîinile goale și înmănușate ale personalului medical, precum și de pe butoanele de apel, dispozitive medicale, lenjerie, consumabile medicale și îmbrăcăminte.

Rezultatele au arătat că podelele din camerele pacienţilor au fost contaminate cu MRSA, enterococi rezistenți la vancomicină și bacteria C. difficile, C. difficile fiind „cel mai frecvent întîlnită în camerele de izolare”.

Cercetătorii au descoperit că obiectele intens manipulate, de exemplu butoanele de apel și manşetele tensiometrelor, au venit frecvent în contact cu podeaua, ceea ce a dus la transferul de agenți patogeni pe mîini.

Linda Greene, preşedinte al Asociaţiei pentru Profesionişti în Controlul Infecţiilor şi Epidemiologie, spune: „Chiar dacă cele mai multe unităţi medicale cred că iau măsurile de precauție adecvate, acest studiu subliniază importanța asigurării curățeniei mediului spitalicesc și nevoia de educație a personalului și a pacienților cu privire la această problemă”.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns