Mame şi copiiPsihologieSănătatea familiei

8 fraze care îţi liniştesc copilul

Atunci cînd cel mic devine neliniştit şi temător, trebuie să găseşti cuvintele potrivite pentru a-i alunga anxietatea. Poate fi vorba despre mersul la şcoală sau de o vizită la nişte prieteni de familie, de ieşitul din casă pînă la magazin, despre orice situaţie care nouă ni s-ar părea teribil de firească şi deloc problematică. Iată care sînt cele 10 lucruri pe care să le spui unui copil anxios, ca să îl ajuţi să se calmeze!

1. Sînt lângă tine, eşti în siguranţă!

Aceste cuvinte spuse de tine, omul în care are cea mai mare încredere din lume, au menirea de a-l ajuta să se liniştească şi de a înţelege că nu i se va întîmpla nimic din ceea ce şi-ar putea imagina.

2. Spune-mi ce te deranjează şi de ce ţi-e teamă, eu te ascult!

A asculta pe cineva, cînd acesta are probleme, este extraordinar de sănătos pentru cel aflat în impas. Ascultă-l cu atenţie pe copil şi lasă-l să-şi spună toate temerile şi arată-te interesat de detalii. E foarte posibil ca simplul fapt că a spus ce anume îl deranja şi îl speria să fie o cale sigură spre calmare.

3. Vrei să vorbim exact despre temerile tale? Cum sînt ele?

După acest moment de confesiune, este foarte bine dacă l-ai pune să-ţi descrie în amănunt cum percepe el aceste temeri. Ai răbdare cu el şi lasă-l să-ţi creioneze în amănunt sentimentele care îl încearcă şi modul în care percepe el teama şi îngrijorarea. Poate să folosească în descriere mişcări ale corpului, numere, forme geometrice şi culori, toate ajutîndu-te să îţi dai seama exact de cât de importantă e neliniştea sa. Dacă îi e greu să explice, pune-l să le deseneze, s-ar putea să îi fie mai uşor aşa.

4. Mă gândesc să apelăm la aceste variante care te vor ajuta să te simţi mai calm. Care dintre ele crezi că te-ar putea linişti acum?

Fii pregătită cu o lista de posibile soluţii, atît din gama celor încercate mai demult şi care au şi funcţionat, cît şi din rîndul unora noi, pe care intuieşti că şi le-ar dori cel mic.

5. Hai să facem o listă cu toţi oamenii pe care îi iubeşti!

Acest îndemn e foarte util pentru că îi şi distrage celui mic atenţia de la temerea sa şi îl va face să trăiască, cumva, toată iubirea pe care o simte faţă de acele persoane dragi, ba chiar să perceapă şi iubirea pe care aceştia o emană către el.

6. Cu ce te pot ajuta eu chiar acum?

Să auzi din gura copilului care sînt acele lucruri de care ar avea nevoie este mai uşor decît să intuieşti tu variantele de ajutor pe care el le aşteaptă. Poate că are nevoie de o îmbrăţişare, de un sfat, să vii cu el pînă la locul care îi provoacă teamă, n-ai de unde să ştii, dacă nu întrebi şi nu afli acel răspuns.

7. Încearcă să închizi ochii şi să-ţi imaginezi că…

Dacă îl vei învăţa pe cel mic să vizualizeze un loc calm, liniştit, în culori pastelate şi care îmbie la relaxare şi confort, vei elimina o parte mare din temerile sale.

8. Va trece, ai să vezi!

Fraza trebuie rostită pe un ton calm.

Articolul integral în www.totuldespremame.ro

Comments

comments