Sfaturi pentru cardiaci pe timp de caniculă

Canicula afectează îndeosebi persoanele cu boli cardiovasculare, deși nici pentru ceilalți, temperaturile ridicate nu sînt ușor de suportat. Pentru o temperatură constantă, organismul trece prin diverse mecanisme de termoreglare în care sînt implicate toate organele și țesuturile. Acest fapt solicită foarte mult sistemul cardiovascular.

Organismul nostru se simte confortabil la o temperatură de 20-27 de grade, cu o umiditate relativă de 35-60%. Cînd temperaturile cresc, corpul uman se simte stresat, atît din punct de vedere fizic, cît și psihic. Fluxul sanguin este direcționat către piele, apare o vasodilatație, iar prin aceasta, o creștere a transpirației. Atunci cînd organismul este tînăr, sănătos, aceste fenomene se petrec fără probleme. Pe de altă parte, cînd o persoană are anumite patologii preexistente, precum: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, diverse aritmii, are patologie pulmonară, atunci sigur că aceste fenomene de termoreglare devin mai dificile pentru organismul nostru și apare supraîncălzirea.”, explică dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog într-un comunicat de presă.
De asemenea, în perioada caniculară este afectat și sistemul imunitar, fapt ce poate favoriza apariția unor infecții.
„Sistemul imunitar este afectat și el odată cu aceste schimbări detemperatură. Să nu uităm că la o temperatură crescută, degradarea alimentelor și înmulțirea microbilor se accentuează. Deci, pe o imunitate scăzută pot să apară diverse infecții, atât la nivelul tegumentelor, cât și infecții ale tractului gastrointestinal.”, completează dr. Alexandra Postu.
Tot din cauza temperaturii crescute apar diverse manifestări psihice, dar și fizice. Printre acestea se numără irascibilitatea, lipsa concentrării, tulburări ale somnului, creșterea pulsului, apariția palpitațiilor, cât și scăderea tensiunii.
Pacienților cu boli cardiovasculare li se recomandă:
  • ajustarea tratamentului, în special tratamentul diuretic, care poate duce la o deshidratare accentuată.
  • evitarea ieșirilor între orele 11:00- 18:00.
  • alegerea unei vestimentații din materiale naturale, de culoare deschisă pentru a evita supraîncălzirea.
  • evitarea alimentelor grele, bogate în grăsimi saturate.
  • evitarea abuzului de alcool și de cafea.
  • hidratare adecvată, minimum 2 litri de apă/ zi.
Articolul integral în sanatateatv.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *