Cele mai bune surse de zinc

Deși nu la fel de cunoscut la fierul sau calciul, zincul face parte din grupa micromineralelor esențiale, cu rol în prevenția a diferite dezechilibre. Zincul contribuie la vindecarea plăgilor şi stimulează funcţiile creierului şi imunitatea. În ultimele două decenii, zincul a ajuns să fie cunoscut mai bine pentru concurența făcută vitaminei C la titlul de cel mai eficient remediu contra răcelilor, întrucît scurtează semnificativ durata bolii.

Iată care sînt cele mai bune surse care-ți asigură necesarul zilnic, fără să fie nevoie de suplimente.

1. Nuci caju. Sînt mai scumpe, dar un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate, deci sănătoase. 100 g de nuci caju furnizează 5,35 mg de zinc, jumătate din necesarul zinic.

2. Alune. Sînt bune şi sub formă de unt de arahide. 100 g alune asigură 3,27 mg de zinc.

3. Ciuperci. Indiferent de soiul ales, ciupercile sînt o sursă importantă de zinc şi conţin compuși anticancerigeni. 100 g ciuperci înseamnă 7,6 mg de zinc, suficiente pentru a acoperi trei sferturi din nevoia zilnică de acest element.

4. Fasole boabe roșie. Glucidele pe care le conține fac parte din categoria zaharurilor bune, care ajută la echilibrarea glicemiei. 100 g oferă aproximativ 3 mg de zinc.

5. Năut. Conţine fibre, fără multe calorii. În 100 g năut se găsesc 3, 5 mg de zinc.

6. Mazăre. Oferă energie, previne cancerul, oprește îmbătrînirea, reglează nivelul glicemiei. 100 g mazăre acoperă 1,24 mg din nevoia zilnică de zinc.

7. Semințe de in. Conţin omega 3 și fibre. 100 g îți furnizează 5 mg de zinc.

8. Semințe de dovleac. Au rol antiinflamator și contribuie la elasticitatea arterelor. 100 g asigură aproape 8 mg de zinc.

9. Gălbenuș. Oferă vitaminele A, E, D și K, pe lîngă numeroase oligoelemente. 100 g (gălbenușul unui ou mediu cîntărește 20 g) furnizează 5 mg de zinc.

10. Carne de curcan. E săracă în lipide. 100 g conțin 3 mg de zinc.

11. Carne de porc. 100 g furnizează 6,8 mg de zinc.

12. Carne de miel. 100 g asigură aproximativ 9 mg de zinc, suficiente cît să acopere nevoia zilnică.

13. Ciocolată. 100 de grame de ciocolată neagră acoperă doza zilnică recomandată de zinc.

Doza zilnică recomandată pentru un adult: 10 mg. Femeilor de peste 50 de ani le sînt indicate 12 mg/zi.

Carența de zinc determină căderea părului, pierderea simțului gustului, diaree, imunitate șubredă, ciroză. Prea mult zinc provoacă greață, vomă, crampe abdominale, dureri de cap, interferînd pe termen lung cu absorbția cuprului și a fierului.

Articolul integral în femeia.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *