AlimenteNutrienţiNutriţieRemediiUtile

9 proprietăți uimitoare ale bananei

1. Puternic dezinfectant intestinal. Mulţi nu mănîncă banane seara, ca să nu se baloneze sau să aibă probleme digestive. Greşit! Banana acționează ca un dezinfectant intestinal, îmbunătățeşte digestia, protejează flora intestinală cu probiotice şi fibre dietetice care hrănesc bacteriile bune din colon şi produce enzime utile pentru tranzitul intestinal. Bananele sînt recomandate în constipație și arsuri la stomac, ulcere, balonare, flatulență sau alte tulburări digestive.

2. Reglează nivelul zahărului din sînge. Cu conținutul de amidon rezistent (un tip de zahăr), bananele ajută la pierderea în greutate a supraponderalilor și a celor care suferă de diabet zaharat de tip 2. Același zahăr reduce secreția de insulină.

3. Previne fragilitatea osoasă. Mineralele alcaline, cum ar fi sărurile de potasiu prezente în mod natural în banane, au un efect protector asupra sănătății oaselor. Astfel, banana, bogată în calciu, fier, carbohidraţi, fosfor, vitaminele A, B şi C este o adevărată armă terapeutică în osteoporoza.banana

4. Ne face mai inteligenți. Bananele stimulează performanțele intelectuale. Aceasta pentru că banana acoperă un aport adecvat de magneziu, necesar pentru transmiterea impulsurilor nervoase, si vitamina B6 implicată în asimilarea magneziului, pentru buna funcționare a sistemului nervos și producerea de neurotransmiţători, inclusiv serotonină, care afectează starea de spirit. În plus, potasiul conținut în banană sporeşte atenţia şi concentrarea.

5. Luptă împotriva cancerului de rinichi. Bananele sînt bogate în antioxidanţi, care protejează celulele împotriva radicalilor liberi care provoacă multe patologii, inclusiv cancer de rinichi. Un studiu efectuat în Elveția pe 61.000 de femei cu vîrste cuprinse între 40 și 76 ani a arătat că cele care consumau în mod regulat și în cantități mari banane au avut mai puţine şanse să dezvolte cancer renal.

6. Combate anemia. Anemia se caracterizează prin lipsă de hemoglobină, molecula vitală care transportă oxigenul de la plămîni la țesuturile organismului. Banana este o sursă valoroasă de fier care contribuie la producerea de globule roșii și, prin urmare, tratează tulburările anemice.

7. Energizant. Banana este o gustare excelentă pentru sportivi. Dacă vreţi o sursă bună de energie, consumați banane, pentru că îmbunătățesc performanța fizică. Un studiu pe ciclişti a arătat că un consum de banane ar fi echivalent cu cel al unei băuturi energizante, dar fără efecte secundare. În plus față de furnizarea carbohidraților utili mușchilor, banana este o combinație perfectă de antioxidanți și vitamine necesare organismului.

8. O banană pe zi reduce riscul de AVC. O dietă bogată în banane reduce riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral şi e benefică pentru contracţia musculară a inimii. Reduceți aportul de sare și mîncați mai multe banane!

9. Îmbunătățește sănătatea generală. S-a dovedit că persoanele care consumă exclusiv produse prelucrate au o prevalență crescută a simptomelor depresive. Consumul de fructe, legume și alimente cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante joacă un rol cheie în reglarea emoțiilor.

Sursa: santeplusmag.com

Comments

comments

Lasă un răspuns