Menopauza precoce accelerează îmbătrînirea

Potrivit unor studii ale Academiei Americane de Menopauză, tulburările de somn instalate prematur pot indica o îmbătrînire accelerată. Oamenii de ştiinţă au analizat un biomarker chimic legat de îmbătrînire prin examinarea mostrelor de ADN de la peste 3.100 de femei. S-au studiat cele mai comune cauze de deces, handicap şi calitate precară a vieţii la femeile aflate la menopauză.

S-a măsurat vîrsta biologică a celulelor sanguine, saliva şi interiorul obrajilor pentru a explora relaţia dintre vîrsta cronologică a participantelor şi vîrsta lor biologică. S-a stabilit că menopauza accelerează îmbătrînirea celulară în medie cu 6%. Aceasta nu înseamnă enorm, dar face o diferenţă care se acumulează în cursul vieţii. În cercetare se mai precizează că sîngele femeii îmbătrîneşte cu atît mai rapid cu cît e mai tînără la instalarea menopauzei. Cercetatorii au stabilit că femeile aflate la menopauză, prezentînd simptome de insomnie (somn non-restaurativ, trezirea repetată noaptea, dificultăţi în a adormi, trezitul prea devreme) sînt cu doi ani mai în vîrstă din punct de vedere biologic faţă de vîrsta lor cronologică.

Studiul ar putea ajuta în viitor la determinarea momentului în care terapiile hormonale oferă cele mai eficiente efecte anti-îmbătrînire, limitînd riscurile pentru sănătate.

Articolul integral în edumedical.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *