PsihologieSănătatea familieiŞtiriViaţă intimăVîrsta a treia

Care e diferenţa de vîrstă ideală?

Toţi bărbaţii îşi doresc femei tinere. Se spune că femeia ideală are jumătate din vîrsta bărbatului plus 7 ani. Un nou studiu arată că, de fapt, majoritatea bărbaţilor preferă femei cu o vîrstă mai apropiată de a lor.

Studiul, publicat în revista online Evolutionary Psychology, a constatat că bărbaţii, la fel ca şi femeile, au devenit interesaţi de partenere mai în vîrstă decît ei. În plus, raportul a arătat că bărbaţii (sar şi femeile) sînt atraşi sexual de partenere de vîrsta lor, pe parcursul întregii vieţi, iar activitatea sexuală cea mai bună are loc între parteneri de aproximativ aceeaşi vîrstă. Această constatare nu este valabilă doar pentru bărbaţi heterosexuali. Homosexualii şi bisexualii optează şi ei pentru parteneri de aceeaşi vîrstă.

Preferinţa pentru parteneri sexuali mai în vîrstă nu este doar o chestiune de coincidenţă. Mulţi oameni de ştiinţă cred că există motive evolutive care explică atracţia noastră faţă de alţii. De exemplu, un studiu din 2014 a sugerat că bărbaţii de toate vîrstele preferă femeile de 20 de ani pentru că aceasta este vîrsta cînd o femeie atinge maximul ei de fertilitate, şi, prin urmare, mai multe şanse să-şi transmită genele la urmaşi. Pe de altă parte, acelaşi studiu a constatat că femeile de 20 de ani s-au simţit mai atrase de bărbaţi puţin mai mari. Acest lucru a avut, de asemenea, o explicaţie evolutivă: bărbaţii mai în vîrstă sînt susceptibili să aibă o situaţie materială mai bună, şi, prin urmare, pot asigura mai bine supravieţuirea copiilor pînă la maturitate.

În plus, există alte studii care susţin această preferinţă la un nivel molecular. De exemplu, cercetările au sugerat că fiicele mamelor mai în vîrstă sînt mai predispuse să dezvolte anxietate, în timp ce descendenţii taţilor în vîrstă trăiesc mai mult şi au ADN-ul mai puternic. Aceste explicaţii nu sînt valabile întotdeauna. Astăzi femeile pot cîştiga mai mulţi bani decît bărbaţii, iar ştiinţa a dus reproducerea la femei dincolo de limita naturală.

De fapt, datele sugerează că unul dintre factorii care prezic în mare măsură divorţul este decalajul de vîrstă prea mare între soţi. O cercetare din 2014, bazată pe informaţiile de la mai mult de 3.000 de cupluri căsătorite recent, a constatat că soţii care sînt de aceeaşi vîrstă au cea mai mică şansă de divorţ. Ratele de divorţ cresc la 19 % la o diferenţă de cinci ani, iar la un decalaj de 20 de ani, şansa de despărţire e de 95%.

Sursa: medicaldaily.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.