Ce ai de cîştigat dacă ţii un jurnal?

Nu este obligatoriu să fii un maestru al scrisului pentru a ţine un jurnal. Oamenii aleg să îşi creeze propriul jurnal din motive variate.

Pentru unii, este important pentru colecţia de amintiri, evenimente, stări ori persoane dragi. Pentru alţii, este important procesul în sine, care oferă o anumită satisfacţie şi stare de bine. Merită să încerci să acorzi timp acestei activităţi, chiar dacă pare demodată.

Iată cîteva beneficii pentru sănătate şi stare de bine:

1. Contribuie la creşterea stimei de sine. Atunci cînd treci în revistă evenimentele semnificative din viaţa ta, începi să realizezi că ai trecut prin întîmplări fericite şi nefericite, alcătuind o poveste unică, a ta. Acest lucru îţi poate da energia şi motivaţia necesară de a lua ce este mai bun de la viaţă şi de a încerca în permanenţă să te autodepăşeşti.

2. Jurnalul are efect terapeutic. Evocarea unor amintiri şi reflectarea asupra acestora pot fi utile mai ales atunci cînd ne simţim singuri sau trecem printr-o perioadă în care evităm prezenţa altor persoane. Scopul terapeutic al jurnalului apare şi în situaţiile în care persoana are dificultăţi în a-şi exprima propriile sentimente şi idei. De fiecare dată cînd aşterni pe hîrtie ceea ce simţi, eliberezi o serie întreagă de frustrări acumulate în timp.

3. Te ajută să poţi reflecta mai bine asupra propriei vieţi. Un jurnal în care completezi zilnic sau periodic este asemenea meditaţiei. Te ajută să reflectezi asupra greşelilor din trecut pentru a le evita în viitor sau îţi poate aminti de momentele de succes.

4. Ajută la implinirea celor mai importante obiective personale. Jurnalul te va determina să devii mai pragmatic în ceea ce înseamnă urmarea obiectivelor pe care ţi le-ai propus. Îţi vei dori să acumulezi experienţe noi pozitive pe care să le poţi apoi trece prin propriul filtru, nu doar notîndu-le, ci scriind despre cum te-au făcut să te simţi şi cum contribuie ele la dezvoltarea ta în plan personal.

5. Te ajută să fii mai riguros în privinţa propriului program. Chiar dacă jurnalul tău nu reprezintă decît o modalitate de a te exprima altfel decît în mod obişnuit, rutina de a scrie zilnic sau periodic îţi va da senzaţia unui program pe care îl respeţi. 

Articolul integral în sanatatesistaredebine.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *