BoliPsihologieŞtiri

Medicamentele mai ieftine ni se par mai lipsite de efecte secundare

Platind un preț mai mare, simțiți că lucrul cumpărat este mai rapid, mai puternic, mai moale sau mai curat. Știți că prima pe care ați plătit-o merită. Dar cînd vine vorba de medicație, un medicament perceput a fi scump a fost asociat cu mai multe efecte secundare negative. Aceasta este constatarea unui nou studiu publicat în revista Science.

Ați auzit de efectul placebo, nu? Dați cuiva o pastilă de zahăr, spuneți-i că este aspirină, iar dacă spune că se simte mai bine, probabil l-a ajutat efectul placebo. Făcînd nimic, de fapt, funcționează, iar oamenii de știință studiază efectul placebo pentru a debloca farmacia internă a creierului și pentru a încuraja vindecarea fără a folosi medicamente reale.

Efectul placebo are de asemenea un geamăn: efectul nocebo. Dîndu-i prietenului tău o pastilă cu zahăr care ştie că îi face rău, aceasta îl va face să se simtă mai rău. Nu există nicio posibilitate ca o pastilă inactivă să intensifice durerea, dar el totuși o va asocia cu disconfortul. Alexandra Tinnermann și colegii au analizat mai atent acest efect și au încercat să înțeleagă modul în care mintea influențează sensibilitatea noastră față de durere.

Cercetătorii au testat pe 49 de persoane eficacitatea a două creme anti-mîncărime: una cu ambalaj cu aspect scump și alta  cu un ambalaj portocaliu, cu aspect ieftin. Cremele erau identice și niciuna nu conținea ingrediente active.

Cercetătorii au spus tuturor că aceste creme au fosta sociate cu o sensibilitate crescută la durere. Jumătate dintre participanți au fost informați că au primit crema „scumpă”, celorlalţi li s-a spus că au primit crema „ieftină”. Apoi, cercetătorii au pus crema pe antebraț și au aplicat căldură pentru a provoca un disconfort ușor.

Toată lumea avea aceeași cremă ineficientă, dar cei cărora li s-a administrat crema „scumpă” au raportat o mai mare sensibilitate la testul de căldură, iar efectul nocebo a crescut în timp, în acest grup. „Cea mai probabilă explicaţie este că participanţii deduc că medicamentele scumpe conţin un agent mai puternic şi mai eficient şi, prin urmare, produce mai multe efecte secundare”, au scris cercetătorii în studiul lor.

Testul cu unguentul a fost doar jumătate din experiment. Cercetătorii au dezvoltat şi o tehnică RMN care măsoară activitatea simultană a cortexului, trunchiului cerebral și a măduvei spinării. Practic, ei puteau monitoriza întregul sistem de procesare a durerii din organism, pentru a vedea cum mintea a afectat senzația de durere. Au observat că porțiuni ale măduvei spinării au fost activate în timpul afectării nocebo și au descoperit două regiuni ale creierului legate de percepția prețurilor și senzațiile alterate. Ei nu și-au dat seama cum funcționează toate aceste procese, dar au niște idei pe care le vor explora mai profund.

Efectele placebo și nocebo sînt frecvente în studiile clinice; uneori participanții chiar renunță la studii datorită efectelor secundare, chiar dacă erau în grupul de control. Nocebo și placebo, prin urmare, sînt variabile puternice în procesul de dezvoltare a medicamentelor, înțelegerea mecanismelor care stau la baza acestora putînd ajuta cercetătorii să proiecteze mai bine experimentele sau chiar să dezvăluie noi modalități de a gestiona durerea fără a se baza pe un medicament.

Sursa: discovermagazine.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.