BoliCreier şi sistem nervosPsihologie

ADHD, o afecţiune de care suferă şi adulţii

ADHD pare să fie boala noii generaţii, dar şi adulţii pot fi diagnosticaţi cu această afecţiune, care poate rămîne nedetectată chiar şi la maturitate. Din păcate, puţini ajung la specialist, nu conştientizează că au o problemă, mulţi asimilînd simptomatologia cu stilul de viaţă, căruia încearcă să se adapteze.

Un adult care bănuieşte că ar putea avea ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) ar trebui să se adreseze unui specialist cînd manifestă cel puţin 4 din următoarele simptome: stil dezorganizat de lucru şi de viaţă, fugă de responsabilitate sau întîmpinarea de dificultăţi în asumarea responsabilităţii propriei vieţi sau propriilor acţiuni, greşeli dese, pierderea de lucruri/obiecte personale, fuga de planuri pe termen lung sau uitarea lor, chiar dacă implicau persoane dragi, dificultăţi în a menţine o relaţie sau un loc de muncă sau a pune bazele unei cariere, iritabilitate, tulburări de memorie, agitaţie şi stări de oboseală, dificultăţi de concentrare, stări de anxietate, tulburări de somn.

Tratamentul va îmbunătăţi atît viaţa personală, cît şi pe cea profesională. Tratamentul este psihoterapeutic şi medicamentos. Medicamentele se iau pentru controlul simptomelor (în special al hiperactivităţii, impulsivităţii şi al deficitului de atenţie). Se poate face prin psihoterapie individuală sau de grup, pentru antrenarea şi formarea abilităţilor sociale, a celor de învăţare, a tehnicilor pentru reducerea agresivităţii, întărirea şi creşterea stimei de sine, abordarea eventualelor trăiri depresive sau anxioase, îmbunătăţirea autocontrolului, a resurselor intelectuale şi energetice.

În cazul ADHD, o tulburare cu evoluţie îndelungată, e nevoie de un tratament pe termen lung. Dacă nu există şi alte boli asociate, prognosticul poate fi destul de bun, persoana respectivă reuşind să se integreze şi să funcţioneze socio-profesional.

Articolul integral în ziare.com


Comments

comments

Lasă un răspuns