AlimenteNutriţieObiceiuri alimentare

Acum se ştie de ce unii oameni n-au nevoie de cafea

Unii oameni nu-şi pot începe ziua fără să bea o ceaşcă de cafea. Sau două-trei. Alţii, în schimb, beau foarte rar sau deloc.

Responsabil de aceste diferenţe dintre noi ar fi, spun cercetătorii, ADN-ul. Autorii unui studiu recent au examinat ADN-ul a peste 1.200 de persoane din Italia şi 1.700 din Olanda. Toţi participanţii la studiu au fost întrebaţi ce cantitate de cafea consumă zilnic. S-a observat că o genă numită PDSS2 joacă un rol important în metabolizarea cafeinei şi face diferenţa dintre băutorii şi nebăutorii de cafea. Mai concret, gena aceasta reglează producţia de proteine care metabolizează cafeina în organism.

Studiul a arătat că persoanele cu un nivel mai pronunţat al genei PDSS2 metabolizează mai încet cafeina şi de aceea consumă mai puţină cafea. Aceste persoane nu au nevoie de prea multă cafea ca să se simtă în formă la începutul zilei.

Cafeaua e sănătoasă, conţine antioxidanţi, protejează arterele şi chiar prelungeşte viaţa. Pe de cealaltă parte, unora le poate face rău şi îi predispune la diverse afecţiuni. Cunoscînd diferenţele genetice dintre noi, ne putem explica de ce reacţionăm diferit la această populară băutură.

Articolul integral în csid.ro


Comments

comments

Lasă un răspuns