Cine doarme mult în weekend e mai obosit

La sfîrșitul unei săptămîni obositoare, mulţi oameni preferă să-şi petreacă weekend-ul în pat. Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia susțin că dormind mai mult în zilele de sîmbătă și duminică, contrar ritmului din timpul săptămînii, vă faceţi mai mult rău decît bine şi nici nu vă veţi simţi mai odihniţi.

Psihologul şi specialistul în somnologie Susanna Jernelov explică: „Dacă dormi prea puțin tot timpul și doar în weekend mai mult, îţi dai peste cap ritmul tău circadian. Ar trebui să păstrezi acelaşi program şi în timpul liber”.
Bjorn Bjorvatn de la Universitatea din Bergen, Norvegia, adaugă: „Ar trebui să te duci la culcare la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi.  Nu dormi prea mult la sfîrșit de săptămînă! Nu lenevi!  Dacă te ridici la ora 12 din pat, ritmul tău va avea nevoie de mai mult timp pentru a reveni înapoi, la cel din zilele de muncă”.
Anul trecut, un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism a legat somnul prelungit din weekend cu un risc crescut de diabet şi boli de inimă.  Cercetarea a găsit o asociere între modificarea orarelor de somn și niveluri crescute ale trigliceridelor şi scăzute de colesterol bun. Cei care şi-au schimbat orarul de odihnă s-au îngrăşat.

Sursa: independent.co.uk

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *