BoliPieleaŞtiri

De ce se încreţeşte pielea degetelor cînd stăm mult în apă?

După cîteva minute de stat în apă, pielea degetelor de la mîini și picioare se încreţeşte. Potrivit cercetătorilor de la Institutul de Neuroştiinţe al Universităţii din Newcastle (Marea Britanie), pielea încrețită permite înotătorilor să manipuleze mai bine obiectele subacvatice. Practic, pielea ridată oferă o mai bună aderenţă.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au recrutat 20 de voluntari care au transferat bile mici dintr-un recipient în altul. Jumătate din grup a avut mîinile uscate, cealaltă jumătate, mîinile ude. În cazul bilelelor uscate, nu s-a constatat nicio diferență, timpul de transfer a fost același, indiferent dacă participanții au avut mîinile uscate sau umede. Dar cînd bilele au fost ude, avantajul a fost de partea voluntarilor care aveau mîinile ridate după ce le ţinuseră în apă mai mult timp. Conform cercetătorilor, încreţiturile care se formează pe degete „asigură o aderență mai bună în condiții de umiditate”.

Oamenii de ştiinţă care au realizat studiul publicat în revista Biology Letters nu știu încă sigur dacă, de-a lungul evoluţiei, pliurile cutanate au apărut pentru a facilita mișcările în mediu umed sau pentru a permite o mai bună manipulare a obiectelor. În ceea ce privește problema pielii ridate pe degetele de la picioare, cercetătorii au subliniat că, nu cu mult timp în urmă, strămoșii noștri îşi foloseau picioarele pentru a apuca obiecte.

Sursa: medisite.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns