AlimenteBoliCreier şi sistem nervosŞtiri

Boala Parkinson poate fi prevenită cu cafea

O echipă de cercetători canadieni a descoperit că doi compuşi ai cafelei pot fi utili în prevenţia bolii Parkinson. Oameni de ştiinţă s-au concentrat pe proteina numită α-sinucleină, care declanşează boala atunci cînd se pliază greşit într-o structură compactă şi se asociază cu afectarea neuronilor care produc neurotransmiţătorul numit dopamină. În cadrul studiului, s-au folosit celule de drojdie care mimau modificările întîlnite în boala Parkinson.

Astfel, s-a descoperit că doi dintre compuşii cafeinei au impiedicat aglutinarea proteinei α-sinucleină. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că într-un mediu cu galactoză, în celulele de drojdie nu cresc conglomerate de α-sinucleină. Mai precis, pe drojdii s-au dezvoltat doi dimeri (numiţi C8-6-I şi C8-6-N), care au determinat ca α-sinucleina să se localizeze la periferia celulei, dar şi să dispară alte focare nocive celulelor de drojdie. Astfel, abordarea oamenilor de ştiinţă a avut drept scop protejarea celulelor producătoare de dopamină prin prevenirea plierii greşite a α-sinucleinei.

În Boala Parkinson apar tremorul necontrolat, rigiditatea musculară şi mişcarea lentă, imprecisă, şi este întîlnită mai ales la persoanele de vîrstă mijlocie şi în vîrstă. În România sînt înregistraţi peste 72.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune, conform datelor Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson.

Articolul integral în sanatateatv.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns