De ce nu e bine să le spunem copiilor că există Moş Crăciun?

Părinții n-ar trebui să le mai spună copiilor că există Moş Crăciun, pentru că astfel subminează încrederea unui copil, ceea ce le pune moralitatea de adulţi sub semnul întrebării, susţin specialiştii.

Profesorul de psihologie Christopher Boyle și sociologul dr. Kathy McKay condamnă, de asemenea, ideea unui serviciu special terifiant cu sediul la Polul Nord, care judecă copiii dacă sînt ascultători sau obraznici.

Ei au afirmat în revista The Lancet Psychiatry: „Dacă părinții sînt capabili să mintă în legătură cu ceva atît de special și magic, mai pot fi ei consideraţi gardieni ai înțelepciunii și adevărului?”. În plus, specialiştii sugerează că părinții, atunci cînd îi mint frumos pe copii, sînt motivaţi de o dorință egoistă de a retrăi propria copilărie.

Prof. Boyle, de la Universitatea din Exeter, susţine că „moralitatea convingerii copiilor să creadă în astfel de mituri trebuie să fie pusă la îndoială. Toți copiii vor afla în cele din urmă că au fost mințiţi constant timp de ani de zile, iar acest lucru s-ar putea să îi facă să se întrebe ce alte minciuni li s-au mai spus. Dreptul de a face copiii să creadă în Moș Crăciun este o chestiune interesantă, dat este, de asemenea, interesant să ne întrebăm dacă minciunile de acest fel vor afecta copiii într-un fel pe care nu l-am luat în considerare”.

Dr. McKay, de la Universitatea din New England din Australia, a declarat că au existat dovezi clare că, prin filme ca Harry Potter, Star Wars și Doctor Who, adulții caută o șansă de a fi din nou copii. Într-un articol intitulat „O minciună minunată”, autorii au scris: „Într-o zi, adevărul iese la lumină. Aceasta ar putea afecta încrederea dintre copil și părinte. Dacă adulții au mințit despre Santa, atunci ce mai este minciună? Zînele sînt reale?”.

Sursa: independent.co.uk

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *