BoliCreier şi sistem nervosPsihologieŞtiri

Micile minciuni încurajează creierul să mintă şi mai mult

Cercetătorii au arătat că minciunile escaladează treptat în creierul nostru, desensibilizîndu-l la emoțiile negative asociate, astfel că la următoarele minciuni, nu va mai reacţiona, oricît de gogomănate vor fi.

Studiul a fost publicat în Nature Neuroscience, oferind astfel prima dovadă empirică a faptului că minciunile devin o obişnuinţă pentru creier. Echipa de cercetători a scanat creierul voluntarilor în timp ce efectuau sarcini în interes propriu. Ei au descoperit că amigdala, o parte a creierului asociată cu emoţiile, a fost mai activă atunci cînd oamenii au mințit pentru prima oară în folos personal. Răspunsul amigdalei la minciună a scăzut la următoarele minciuni noi, tot mai mari.

Cînd urmărim un cîștig personal, amigdala produce un sentiment negativ care limitează măsura în care sîntem pregătiți să minţim”, explică autorul principal al studiului, dr. Tali Sharot, specialist în psihologie experimentală. „Acest răspuns dispare pe măsură ce continuăm să minţim și scade cu atît mai mult cu cît minciunile noastre devin mai mari. Acest lucru poate duce la o pantă alunecoasă, dacă micile acte de necinste degenerează în minciuni mai semnificative”.

Răspunsul creierului la acte repetate de lipsă de onestitate reflectă un răspuns emoțional redus la aceste acte”, este concluzia unui alt autor, dr. Neil Garrett.

Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

Lasă un răspuns