Metoda „Cangurul ”, ideală în îngrijirea prematurilor

Contactul permanent cu pielea mamei are un efect benefic asupra dezvoltării creierului la nou-născuţii prematuri, anunţă un studiu recent.

Foarte populară în ţările scandinave, Statele Unite şi în unele ţări în curs de dezvoltare, metoda „Cangur” este recomandată de OMS din 2003.

Conform studiului columbian, copiii prematuri care au beneficiat de metoda „Cangur” (contact permanent „piele la piele” cu mama) au avut creierul mai bine dezvoltat şi au beneficiat de o mai bună integrare socială la vîrsta de 20 de ani. Această metodă a fost propusă iniţial în 1978, în Columbia, pentru a suplini lipsa de incubatoare artificiale. Potrivit echipei de cercetare, acest contact permanent, căldura şi mirosul mamei ar satisface nevoile prematurului, fără a provoca hipersensibilitate sa la stimuli şi durere. De asemenea, riscul de deces sau infecţii e redus semnificativ.

Echipa medicului pediatru Nathalie Charpak (fiica laureatului premiului Nobel pentru fizică Georges Charpak), din Bogota, a efectuat cercetări pe 264 copii care cîntăresc mai puţin de 1,8 kg la naştere. Douăzeci de ani mai tîrziu, cei care au beneficiat de îngrijire specifică (metoda „Cangurul”) prezentau mai multă materie cenuşie în creier, sufereau mai puţin de hiperactivitate sau tulburări neuromotorii şi aveau mai multe şanse de a găsi de lucru. „Acest lucru demonstrează importanţa unui contact fizic cu mama pentru viitorul copiilor născuţi prematur”, a comentat Charlotte Casper, profesor la Spitalul Universitar de Neonatologie din Toulouse.

Numărul prematurilor este din ce în ce mai mare în lume, ca urmare a creşterii vîrstei fertile a femeilor şi a sarcinilor multiple asociate cu fertilizarea in vitro.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns