BoliCreier şi sistem nervosPsihologieŞtiriViaţă intimă

Gestul care ţine loc de medicamente pentru durere

În loc să vă repeziţi la paracetamol sau aspirină, faceţi acest mic gest, care ar putea combate durerea de cap sau de spate, conform unui nou studiu.

Cercetătorii în psihologie şi terapie fizică de la Universitatea din Haifa, Israel, afirmă că un contact fizic poate reduce durerea mai eficient decît unele medicamente. Analgezicele pot fi înlocuite cu îmbrățișarea persoanei iubite.

Într-un studiu recent, oamenii de știință au apelat la 12 voluntari de sex feminin. Ei au generat o durere de intensitate medie în brațul subiecţilor prin intermediul unei tije metalice încălzite. Cercetătorii au observat că un contact fizic cu un necunoscut și prezența persoanei iubite (soț sau partener), fără contact fizic, nu au afectat percepţia durerii. Dar, atunci cînd partenerii au atins sau au mîngîiat mîinile iubitelor, acestea au constatat o scădere a durerii resimţite.

Acest fenomen se explică astfel: oamenii de ştiinţă au indus efectul analgezic prin intermediul sentimentelor. „Rezultatele subliniază puterea efectului analgezic al atingerilor sociale și sugerează că empatia împărtășită de partenerii care se iubesc explică reducerea durerii”, au menţionat cercetătorii în lucrarea lor. Concret, conexiunea emoțională prin contact direct cu persoana iubită, stimulează circuitul recompensei în creier, care apoi reduce nivelul de durere resimţit.

Sursa: medisite.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns