BoliMame şi copiiSomnul şi insomniaŞtiri

Bebeluşii nu trebuie să doarmă cu părinţii în pat

În primul an de viață, copiii ar trebui să doarmă în camera părinților, în pătuțuri speciale pentru nou-născuți, potrivit unor noi recomandări ale Academiei Americane de Pediatrie. Această măsură este menită să contribuie la reducerea riscului de moarte subită infantilă.

Conform recomandărilor, părinții nu ar trebui să culce copilul pe canapea, pe sofa sau pe fotoliu, singur sau cu un adult. Specialiştii au formulat astfel de recomandări încă din anii ’90, reducînd astfel riscul de moarte subită în cazul nou-născuților cu circa 50%. Aproximativ 3.500 de nou-născuți mor în fiecare an în SUA din cauze legate de somn. Printre acestea se numără sindromul de moarte subită infantilă, sufocarea sau strangularea accidentală. Decesele ca urmare a sindromului de moarte subită infantilă au atins un plafon în ultimii ani, însă constituie în continuare principala cauză de deces a copiilor cu vîrste între o lună și un an.

Copiii foarte mici ar trebui să doarmă pe spate, pe o suprafață curată, fermă, fără să aibă jucării și pături moi în preajmă. Trebuie evitată expunerea sugarului la fumul de țigări, la consumul de alcool și droguri ilicite, deoarece expunerea la aceste substanțe crește riscul apariției sindromului de moarte subită a sugarului.

Alte recomandări, potrivit sanatateatv.ro:

  • Evitați utilizarea monitoarelor pentru acasă sau dispozitivelor comerciale care pretind că prin utilizarea acestora se reduce riscul de sindrom de moarte subită a sugarului;
  • Dacă alăptați copilului și credeți că există chiar și cea mai mică posibilitate ca să adormiți, hrăniți copilul pe pat, și nu pe o canapea sau pe un scaun moale;

Potrivit datelor Healty Forester Care America, bebelușii care dorm pe spate și apoi sînt întorși să doarmă pe burtă prezintă un risc de 18 ori mai mare de a suferi un sindrom de moarte subită a sugarului, în comparație cu copiii care sînt aşezaţi să doarmă de fiecare dată pe spate.

Mulți pediatri sugerează ca de la două luni nou-născuții să stea în camera lor și să fie folosit un monitor pentru a le auzi plînsetele provocate de foame.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns