BoliCancerŞtiri

Pacienţii cu cancer au mai puţine dureri cînd ascultă muzică

O analiză publicată de Cochrane Library anunţă că există dovezi semnificative că muzica ajută la ameliorarea simptomelor de anxietate, durere şi oboseală la pacienţii cu cancer, crescînd calitatea vieţii acestora.
Condusă de dr. Joke Bradt, profesor asociat la College of Nursing and Health Professions al Universităţii din Drexel, echipa de cercetători a examinat impactul terapiei muzicale (o experiență muzicală personalizată oferită de terapeuți specializaţi) și muzica terapeutică (ascultarea de melodii înregistrate, furnizate de către un medic sau o asistentă medicală) asupra rezultatelor psihologice şi fizice ale persoanelor cu cancer.

Am constatat că intervenţiile de terapie prin muzică ajută în mod specific la îmbunătățirea calității vieții pacienților”, a explicat Bradt. Au fost examinate 52 de studii pe 3.731 de pacienţi cu cancer. Douăzeci și trei de studii au fost clasificate ca terapie cu muzică și restul de 29 au fost clasificate ca fiind audiţii muzicale. În toate cazurile, s-a înregistrat un efect de la moderat la puternic de reducere a anxietății pacienților. Şi durerea s-a redus, iar în ceea ce priveşte oboseala, a fost găsit un efect terapeutic mic pînă la moderat. Muzica a condus la scăderea tensiunii arteriale. „Rezultatele studiilor sugerează că muzica poate reduce nevoia de anestezice și analgezice, precum și timpul de recuperare și durata de spitalizare, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru consolidarea acestor rezultate”, susţine Bradt.

Cercetătorii speră că rezultatele acestei analize vor încuraja furnizorii de asistenţă medicală să ia în considerare la modul serios utilizarea terapiei muzicale în ingrijirile psiho-sociale a persoanelor cu cancer.

Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

Lasă un răspuns