Aparatul respiratorCoronavirus

Sunt utile măștile textile sau cele fabricate manual?

ÎN ANUMITE CONDIȚII. Măștile fabricate din pânză, bumbac, alte materiale textile ar putea reduce transmiterea coronavirusului dacă sunt purtate în spații publice unde distanța fizică este dificil de păstrat: cozi, farmacii sau magazine mici, etc. Instituțiile internaționale de sănătate publică își actualizează recomandările în funcție de evoluția pandemiei.

Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a revenit recent asupra recomandărilor făcute în contextul pandemiei și în prezent recomandă purtarea măștilor simple din textile pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Această recomandare este opțională și poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică. CDC subliniază că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății menționează clar că măștile fabricate manual sau din textile nu protejează împotriva infecției cu coronavirus. Pentru a proteja eficient împotriva unor infecții, măștile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale. Ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și, în același timp, să permită respirația corectă. În mediul spitalicesc, toate instituțiile continuă să recomande ferm purtarea măștilor chirurgicale sau a măștilor de protecție FFP2/FFP3. Materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc.

Sfaturi și informații bazate pe dovezi științifice și pe recomandările experților in sănătate publică, utile în perioada epidemiei de coronavirus.

O campanie derulată de Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Guvernului României și Departamentul pentru Situații de Urgență, realizată de Observatorul Român de Sănătate cu sprijinul Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România.

Comments

comments

Lasă un răspuns