9 milioane de decese din cauza poluării

Poluarea a fost legată de nouă milioane de decese în întreaga lume în 2015, a constatat un raport în revista The Lancet.

Aproape toate aceste decese au avut loc în țările cu venituri mici și mijlocii, unde poluarea poate reprezenta pînă la un sfert din decese. Bangladesh și Somalia au fost cel mai grav afectate. Brunei și Suedia au avut cel mai mic număr de decese legate de poluare.

Poluarea aerului a avut cel mai mare impact, reprezentînd două treimi din decesele cauzate de poluare. Cele mai multe dintre aceste decese au fost cauzate de boli non-infecțioase legate de poluare, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer pulmonar.

Poluarea este mult mai mult decît o provocare ecologică, este o amenințare profundă, care afectează multe aspecte ale sănătății și bunăstării oamenilor”, a spus autorul studiului, prof. Philip Landrigan, de la Şcoala de Medicină din Icahn, New York.

Cel mai mare factor de risc, poluarea aerului, a contribuit la 6,5 milioane de decese premature. Cauzele au fost poluarea din surse exterioare, cum ar fi gazele și pulberile din aer, și poluarea în gospodării, din arderea lemnului sau cărbunelui în interior.

Următorul cel mai mare factor de risc, poluarea apei, a reprezentat cauza a 1,8 milioane de decese, în timp ce poluarea la locul de muncă a fost legată de 800.000 de decese la nivel global.

Aproximativ 92% din aceste decese au avut loc în țările mai sărace, cu cel mai mare impact resimțit în zone în curs de dezvoltare economică rapidă, cum ar fi India, care a avut al cincilea cel mai înalt nivel de decese din cauza poluării, și China, care apare pe locul 16. Marea Britanie e pe locul 55 din cele 188 de țări monitorizate, după SUA, Germania, Franța, Spania, Italia, Danemarca. În România s-au înregistrat 1.500 decese din cauza poluării la un milion de persoane decedate. Aerul cel mai poluat este în Copşa Mică.

Dr. Penny Woods, de la Fundația British Lung, a declarat: „Poluarea aerului atinge punctul de criză la nivel mondial. Un factor care contribuie poate fi dependența noastră de maşinile diesel, notorii pentru pomparea unei cantități mai mari de particule otrăvitoare și gaze. Acestea au afectat cel mai mult oamenii cu boli pulmonare, copiii şi persoanele în vîrstă”.

Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale din Marea Britanie a declarat că a fost elaborat un plan de 3 miliarde de lire sterline pentru îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor nocive. Această ţară va încheia vînzarea de autovehicule diesel şi pe benzină pînă în 2040.

Mike Hawes de la Societatea Producătorilor și Comercianților de Automobile a declarat că cele mai recente automobile diesel au fost cele mai curate din istorie. El a afirmat că cea mai mare schimbare a calității aerului se va realiza „prin încurajarea utilizării celor mai recente tehnologii cu cele mai scăzute emisii”.

Autorul studiului, Karti Sandilya, de la organizația neguvernamentală Pure Earth, a declarat: „Poluarea, sărăcia, sănătatea precară și nedreptatea socială sînt profund legate între ele. Poluarea amenință drepturile fundamentale ale omului, cum ar fi dreptul la viață, sănătate, bunăstare, muncă în siguranță, precum și protecția copiilor și a celor mai vulnerabili”.

Sursa: bbc.com

Comments

comments

76 de comentarii la „9 milioane de decese din cauza poluării

Lasă un răspuns