Creier şi sistem nervosObiceiuri alimentareŞtiri

Lipsa vitaminelor dă dureri de cap

Migrenele se asociază cu anumite carențe de vitamine, potrivit rezultatelor unui studiu american. Persoanele care suferă frecvent dureri de cap au niveluri scăzute de vitamina D, vitamina B2 (riboflavină) și coenzima Q10. Cercetătorii au constatat şi că fetele și femeile cu migrene erau mai susceptibile decît băieții și bărbații de a avea carențe de coenzima Q10. În schimb, aceștia din urmă prezentau mai degrabă lipsă de vitamina D. În ceea ce privește acidul folic (Vitamina B9), studiul relevă că acesta nu influenţează apariția durerilor de cap.

Autorii au observat de asemenea că migrena cronică este asociată cu o prevalență ridicată a lipsei de coenzima Q10 și vitamina B2. Sînt necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă suplimentarea cu vitamine este eficientăîn tratarea migrenelor.

Specialiștii ne sfătuiesc să compensăm sau să prevenim carențele de vitamine printr-o alimentație sănătoasă. Pentru a ne asigura doza necesară de vitamina D, pe lîngă alimentație (în care vom include pește gras, ouă, ficat), trebuie să avem grijă și la stilul de viață, din care să nu lipsească mișcarea și expunerea sănătoasă la soare. Ca surse de vitamina B2 avem germenii de grîu, brînzeturile fermentate, ciupercile, carnea de pui, în special ficatul și inima. Coenzima Q10 se sintetizează în principal pe cale endogenă, dar după vîrsta de 25 de ani, producția naturală de coenzima Q10 scade. Sursele alimentare, precum carnea de vită, sardinele sau alunele de pădure, sînt de obicei insuficiente pentru a compensa deficitul, motiv pentru care se recomandă suplimentele alimentare de coenzima Q10.

Articolul integral în ziaruldesanatate.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.