Virusul Zika a ajuns în România
Primul român infectat cu virusul Zika este o tînără de 27 de ani din Bucureşti, care s-a întors din insula Martinica. Diagnosticul a fost confirmat, potrivit Ministerului Sănătății, care ne asigură că riscul de transmitere a virusului este minim. Autorităţile române au informat Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor Transmisibile despre acest caz, care este unul izolat.
Virusul Zika se transmite în principal prin mușcăturile țînțarilor, dar şi prin contact sexual și foarte rar, prin sînge. Simptomele sînt similare cu ale altor infecții virale: febră, durere de cap, stare generală alterată, apariția de erupții pe piele, dureri de mușchi și încheieturi. Infecția de regulă nu evoluează sever. Dar virusul Zika poate duce la malformații congenitale ale fătului, în special microcefalie, atunci cînd mama însărcinată este infectată cu virusul Zika.
Tratamentul este unul simptomatic și constă în repaos, hidratare, medicație care atenuează simptome specifice precum febra sau dureri musculare.
Persoanelor care călătoresc în zone de risc (America Centrală şi America de Sud), cu transmitere activă a virusului Zyka, le este recomandat să ia cîteva măsuri preventive:
– utilizarea substanțelor anti țînțari (conform indicatii de pe etichetă)
– purtarea de îmbrăcăminte cu mîneci lungi și pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țînțarilor Aedes
– folosirea de plase contra țînțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm
– utilizarea prezervativelor
Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika.
La întoarcere dintr-o regiune cu transmitere activă a virusului Zika:
– Călătorii ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămîni de la revenirea în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni.
– Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe, în primele 14 zile de la revenire, ar trebui să se prezinte la medical curant.
– Femeile însărcinate care au călătorit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze această situație medicului care monitorizează sarcina.
– Bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstineţi pînă la finele sarcinii.
Articolul integral în sanatateatv.ro