Scorţişoara îmbunătăţeşte capacitatea de învăţare
Scorţişoara este un condiment care delectează papilele noastre gustative, dar ar putea îmbunătăţi şi capacitatea de învăţare şi memorare, conform unui nou studiu.
În cadrul cercetării, s-a constatat că şoarecii cu rezultate slabe la capacitatea de învăţare îşi pot îmbunătăţi această proprietate consumînd scorţişoară. „Aceasta ar putea deveni una dintre cele mai sigure şi cele mai simple abordări pentru a-i ajuta pe cei care au dificultăţi cu procesul de învăţare să devină elevi mai buni”, spune dr. Kalipada Pahan, autorul principal al studiului. Nu se ştie exact de ce unii oameni sînt în mod natural foarte buni la a învăţa lucruri noi şi de ce alţii, deşi se străduiesc, nu prea reuşesc acest lucru sau reuşesc prea puţin şi cu mari eforturi.
Pahan spune că, aflînd de ce unele mecanisme ale creierului duc la rezultate slabe ale procesului de învăţare, se pot dezvolta strategii pentru a creşte capacitatea de învăţare şi de a îmbunătăţi memoria.
Cercetătorii au localizat anumite proteine în hipocampus, partea creierului implicată în formarea memoriei, organizarea şi stocarea memoriei. Aceste proteine sînt prezente în cantitate mai mică în cazul persoanelor cu probleme de învăţare. Consumul de scorţişoară a inversat cu succes capacitatea slabă de învăţare şi memorare, modificînd proteinele asociate cu problemele de învăţarea. Şoarecii metabolizează condimentul în benzoat de sodiu, care va putea fi folosit în tratamentul problemelor creierului. Schimbările au fost observate după ce soarecii au fost hrăniţi cu scorţişoară timp de o lună, iar îmbunătăţirile au fost permanente.
Doctorul Pahan şi colaboratorii săi au descoperit anterior o relaţie între consumul de scorţişoară şi inversarea modificărilor în creierul şoarecilor cu boala Parkinson.
Dintre cele două tipuri majore de scorţişoară incluse în studiu, s-a constatat că versiunea chinezească (Cassia) este mai puţin pură decît scortişoara de Ceylon şi conţine o moleculă asociată cu unele leziuni hepatice.
Articolul integral în csid.ro
Comentariile sunt închise.