Un analgezic pentru dureri menstruale inversează pierderile de memorie

Cercetătorii au petrecut zeci de ani încercînd să găsească noi tratamente eficiente pentru boala Alzheimer, dar un nou studiu sugerează că soluţia ar putea fi un analgezic utilizat frecvent în tratamentul crampelor menstruale. Cercetătorii spun că acidul mefenamic are potenţialul de a inversa pierderile de memorie legate de boala Alzheimer.

Într-un studiu publicat în revista Nature Communications, cercetătorii dezvăluie modul în care acidul mefenamic inversează pierderile de memorie la şoarecii cu Alzheimer, prin reducerea inflamaţiei creierului.

Echipa condusă de dr. David Brough de la Universitatea din Manchester subliniază că acidul mefenamic este un medicament antiinflamator nesteroidian utilizat ca tratament al durerii uşoare pînă la moderată, prescris cel mai frecvent în durerile menstruale. Pentru studiul lor, cercetătorii au folosit 20 de şoareci cărora li s-au aplicat modificări genetice pentru a dezvolta boala Alzheimer. Odată ce şoarecii au avut probleme de memorie, jumătate dintre ei au fost trataţi cu acid mefenamic timp de o lună, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo. Primii au arătat o inversare completă a pierderilor de memorie, memoria lor revenind la nivelurile observate la şoarecii fără Alzheimer.

Analiza ulterioară a relevat faptul că acidul mefenamic atacă proteina NLRP3, cunoscută că deteriorează celulele creierului. Potrivit dr. Brough, cu acest studiu s-a demonstrat pentru prima oară că un medicament are ca ţintă NLRP3, iar cercetarea subliniază importanţa acestei metode în boala Alzheimer.

Cercetătorii recunosc că este nevoie de mai multe studii pentru a determina dacă acidul mefenamic poate fi un tratament eficient pentru oameni cu boala Alzheimer.

Dezvoltarea unui nou medicament cere timp, cel puţin un deceniu. Dar acidul mefenamic este deja pe piaţă. Ca atare, în cazul în care medicamentul se dovedeşte de succes în tratamentul bolii Alzheimer, procesul de aprobare ar trebui să fie mai scurt.

Dr. Doug Brown, director la Societatea de Alzheimer din Marea Britanie, atrage atenţia că „acest medicament nu e lipsit de efecte secundare şi nu ar trebui să fie luat pentru boala Alzheimer în acest stadiu, cînd încă nu s-au efectuat studii pe oameni”.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments