BoliCancer

40 Activități de Zi cu Zi care pot cauza Cancer(IV)

10. Telefonul lângă cap în timpul somnului, un obicei greșit

Telefoanele mobile emit energie de radiofrecvență, care a fost asociată cu cancerul cerebral. Ele sunt clasificate ca radiație electromagnetică neionizantă și nu pot deteriora direct ADN-ul sau celulele. Însă cercetările sugerează că acestea ar putea crește riscul de cancer prin reducerea nivelului de melatonină, hormon care suprimă dezvoltarea anumitor tumori. Pentru a minimiza riscul, asigurați-vă că puneți telefonul cât mai departe de cap în timp ce vă odihniți. Oricum, faptul că vă uitați la telefon înainte de culcare nu vă face decât să adormiți mai greu, din cauza luminii acestuia. Nu pierdeți nimic dacă îl lăsați în altă cameră.

9. Riscul ascuns în cosmetice și șampoane

Cosmeticele, ne pot face să arătăm, să ne simțim sau să mirosim mai bine. Însă cercetările sugerează faptul că unele substanțe chimice din componența lor pot contribui la dezvoltarea cancerului, mai ales la un nivel mare de expunere. Multe dintre produsele de machiaj de pe piață conțin parabeni, care sunt compuși chimici utilizați ca agenți de conservare. Parabenii sunt absorbiți ușor prin piele și pot cauza creșterea celulelor de cancer la sân.

La fel de periculoși sunt și ftalații, utilizați în mod obișnuit în lacul de unghii și în spray-ul de păr pentru a menține culoarea și a reduce fragilitatea. Ftalații sunt perturbatori endocrini și produc dezechilibru  hormonal, un fenomen responsabil, printre altele, de creșterea în greutate, calitatea proastă a somnului sau schimbările bruște de dispoziție. Data viitoare când cumpărați produse de machiaj, de îngrijire a pielii sau a părului, asigurați-vă că citiți etichetele. În măsura posibilului, evitați produsele cu parabeni și ftalați.

8. Băuturi carbogazoase dietetice accentuează riscurile

Deși toate băuturile carbogazoase reprezintă un risc pentru sănătate, băuturile carbogazoase sunt mult mai rele. Conținutul mare de aspartam, un îndulcitor artificial care există din anii ’80, crește riscul de cancer sanguin.

Pentru sănătatea dumneavoastră, ar fi mai bine să beți cât mai mult pe apă. Când simțiți nevoia unei băuturi dulci, căutați sucuri naturale.

7. Bei din sticle de plastic? Poate bei și particule de plastic!

.

Recipientele de plastic pot contamina conținutul – apă, suc, mâncare – cu substanțe chimice potențial dăunătoare, cum ar fi BPA, un hormon sintetic care poate modifica echilibrul hormonal al corpului și poate crește riscul de cancer. După ce consumatorii au aflat de pericolul din plastic, mulți producători au căutat soluții noi, iar recipientele cu eticheta „fără BPA”,  au apărut pe rafturile magazinelor. Din păcate, plasticul mai conține substanțe care pot trece în mâncarea sau băutura ta și care pot cauza cancer mamar sau de prostată.

Desigur, ar fi ipocrit să nu admitem că în grabă, într-o călătorie sau la un eveniment, fiecare dintre noi a băut dintr-o sticlă din plastic. Însă există acum recipiente din sticlă sau oțel care pot fi umplute acasă, la o cișmea publică sau la servici. În loc să cumperi apă îmbuteliată în următoarea ta călătorie, pregătește de cu seară un recipient mai prietenos cu sănătatea ta.

6. Apa te ține în formă

Băuturile carbogazoase, dietetice sau nu, berea cu alcool sau sucurile dulci nu te hidratează. Singurul lichid care asigură o funcționare în parametri a organismului este apa. Există medici care recomandă consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi, așa cum există medici care spun să bei apă doar când simți nevoia. Ambele grupuri sunt de acord că o bună hidratare a organismului este vitală. De exemplu, întrucât  diluează și apoi elimină agenții cauzatori de cancer care ajung, în cele din urmă, în urină, apa te protejează împotriva cancerului de vezică urinară.

  • 5, Supra-alimentarea cu benzină îți distruge și mașina și sănătatea

Da, benzina e scumpă. Cu toate acestea, este esențial să nu adaugi mai mult combustibil după ce duza se închide. Dacă forțezi și mai pui un pic, poți să suprasaturezi și astfel să strici sistem de recuperare al vaporilor cu care este dotat rezervorul. Astfel, acesta, în loc să stocheze și apoi să „curețe” vaporii de benzen – o substanță cancerigenă din componența benzinei – le va permite să scape în aerul pe care îl respiri. Legătura dintre benzen și leucemie este dovedită de numeroase studii. Data viitoare când îți umpli rezervorul, oprește alimentarea când auzi clicul duzei. Nu merită să îți pui în pericol sănătatea!

  • 4.Mulți detergenții de rufe miros bime dar sunt nocivi pentru sănătate

Pare inofensiv să speli rufele, desigur! Dar, pentru a fi în siguranță, este esențial să înțelegi ce substanțe chimice se află în detergentul tău.

De exemplu, detergenții parfumați includ carcinogeni precum acetaldehida și benzenul. Benzenul cauzează leucemie și alte forme de cancer al sângelui, în timp ce acetaldehida poate cauza cancer la nas și gât.

Ideal ar fi să facem săpunurile de rufe în casă, dar puțini dintre noi au acest timp la dispoziție. Din nou, cele câteva secunde în care citești eticheta ți-ar putea salva viața.

  • 3,Lumânările parfumate pot conține agenți carcinogeni

. Lumânările parfumate sunt adesea utilizate pentru a crea un mediu liniștitor și  o relaxare imediată, dar pot produce și daune pe termen lung.

Ele pot fi pline de substanțe chimice potențial periculoase, precum benzenul și toluenul. Imspirarea  acestor substanțe chimice în mod regulat ar putea crește riscul de cancer. Nu toate lumânările parfumate conțin aceste substanțe chimice periculoase, dar uneori riscul nu merită recompensa.

  • 2, Dormi cu televizorul pornit? Te expui la riscuri inutile

Ești obișnuit să adormi în timp ce urmărești show-ul tău preferat la televizor sau pur și simplu ai nevoie de zgomot de fundal ca să adormi? În aceste  cazuri, ia în considerare faptul că televizorul emite o lumină artificială care a fost asociată cu două tipuri de cancer: de sân și de prostată.

De altfel, toate electronicele cu ecran emit această lumină iar medicii ne sfătuiesc să evităm utilizarea lor înainte de ora de culcare. Pe de altă parte, stresul zilnic poate induce dependența de zgomotul familiar al televizorului. Dacă nu poți adormi decât cu televizorul, compromisul ar fi să setezi o alarmă care să te trezească timp de o clipă, cât să te asiguri că ai închis televizorul înainte de a adormi la loc.

  1. Ața dentară, în prima linie contra cancerului oral

 O rutină eficientă de curățare a gurii include periajul, folosirea aței dentare și clătirea. Dentiștii observă însă că majoritatea pacienților au tendința să sară etapa din mijloc, deși lipsa utilizării aței dentare poate crește nu numai riscul de boală gingivală ci și cel de cancer oral. Studiile arată că o igienă dentară defectuoasă permite bacteriilor să se înmulțească, apar inflamații și infecții care pot evolua drastic. Da, folosirea aței dentare prelungește rutina de seară, e cam plictisitoare și uneori chiar dezgustătoare. Însă îți poate salva viața!

Comments

comments

Lasă un răspuns