Plante medicinaleS

Iarba de şoldină tratează scorbutul

Iarba de şoldină sau de şoaldină are mai multe denumiri populare: coada cocoşului, gheţişcare, iarba ciutei, iarba tutunului, iarba urechii, şărpăriţă. În scop medicinal, folosim de la plantă părţile aeriene. Preparatele din iarbă de şoldină au importante calităţi medicinale, fiind antiepileptice, antiscorbutice, antisudorifice, antiulceroase şi chiar anticanceroase. Această plantă poate contribui, prin efectele sale medicinale, la combaterea stărilor febrile, a unor boli de piele (ulcere cutanate, micoze, pistrui, abcese), a rănilor greu vindecabile, a ulceraţiilor gurii. Potrivit unor cercetări noi, infuzia de iarbă de soaldină este indicată în tratamentul sclerozei şi al hipertensiunii. În uz intern, iarba de şoldină este folosită sub formă de infuzie pentru tratarea febrei. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă fierbinte. Se lasă acoperit timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 1-2 căni pe zi.

În uz extern, se foloseşte sub formă de decoct, infuzie sau ca adaos de baie şi tratează durerile de picioare, artrita si scorbutul (lipsa vitaminei C).

Planta proaspătă se aplică local după ce se zdrobeşte peste bătături, carcinoame ale pielii, calozităţi, induraţii, plăgi gangrenoase, tumori nedureroase.

Sucul proaspăt se pune peste bătături.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns