Săpunurile antibacteriene contribuie la apariţia bacteriilor rezistente

Deşi săpunul antibacterian este util în anumite situaţii, uneori face mai mult rău decît bine. Acesta este concluzia unor studii care pun sub semnul întrebării siguranţă acestor produse, interzise în anumite state din SUA.

Există cercetători care sînt de părere că folosirea săpunurilor antibacteriene contribuie la apariţia unor superbacterii. Cu alte cuvinte, substanţele chimice din produsele antibacteriene cauzează mutaţia bacteriilor, iar acestea devin mult mai rezistente. Un studiu recent a arătat că triclocarbanul (un ingredient care se găseşte în cele mai multe săpunuri antibacteriene) se transmite de la cobaii adulţi la pui. Mai mult, triclocarbanul afectează microbiomul intestinal al mamei şi pe ce al copilului, un lucru îngrijorător ţinînd cont cît de importante sînt bacteriile pentru sănătatea organismului.

O altă substanţă suspectă este triclosanul, un agent antibacterian care poate duce la perturbarea sistemului endocrin. Specialiştii au catalogat triclosanul ca ingredient care alterează nivelurile de hormoni tiroidieni şi sexuali, precum testosteronul şi estrogenul. Un studiu din 2014 a arătat că expunerea la triclosan ar putea face oamenii mai susceptibili la infecţii cu bacteria Staphylococcus.

Articolul integral în Monitorul Expres

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *