BoliPielea

Scapă definitiv de micoze!

Micozele sînt infecţii cauzate de fungi (ciuperci) care afectează pielea, părul, unghiile sau unele mucoase: bucală, faringiană, digestivă, vaginală sau genitală. Se transmit destul de uşor de la o persoană la alta şi se pot lua chiar şi de la animale. Ciupercile se instalează cu predilecţie în zona picioarelor, deoarece le plac umezeala şi căldura. De aici, se extind şi în alte părţi ale corpului. Rezultatul: mîncărimi, pustule pe piele, transpiraţie excesivă şi urît mirositoare. În funcţie de localizarea micozelor, medicina naturistă foloseşte diverse aplicaţii externe pentru combaterea acestora, aplicaţii care sînt adesea mai eficiente decît tratamentul alopat. Dacă aţi tot amînat tratarea micozei sau n-aţi avut rezultate mulţumitoare pînă acum, încercaţi leacurile pe bază de plante şi ţineţi-vă de tratament pentru a scăpa definitiv de aceşti paraziţi nesuferiţi.

Mici, dar periculoase

Dacă nu sînt tratate, micozele pot fi foarte periculoase. Nu e de ajuns să ne scărpinăm, să ne spălăm des, micozele nu se vindecă spontan. Dimpotrivă, se extind, pot duce la răni şi suprainfecţii, pot poate invada vasele sangvine sau organele interne şi ajung să contamineze şi alte persoane cu care venim în contact. Se pare că boala are şi o predispoziţie genetică, ciuperca, mai ales cea a picioarelor, putînd fi uneori „moştenită“. Cel mai lesne, micoza piciorului se ia vara, mergînd cu picioarele goale în jurul piscinei, în saune sau vestiare. Ciupercile sînt microscopice, din familia dermatofitelor şi supravieţuiesc în stratul superficial al pielii. Semnele cele mai frecvente că s-a instalat o ciupercă a piciorului sînt roşeaţa, mîncărimea, băşicuţele. Atunci cînd ne scărpinăm, pielea se descuamează, rămînînd pe lucruri. Preparatele naturiste care combat ciupercile parazite sînt destinate, în principal, aplicaţiilor externe, dar există şi o serie de tratamente interne, menite să ajute organismul să se apere singur de infecţiile cu ciuperci parazite. Toate tratamentele trebuie aplicate pînă la dispariţia micozei, ceea ce poate dura aproximativ 2-3 luni.

onicomicoza_3Leacuri pentru picioare

Pentru micoza picioarelor, un leac vechi şi eficient este oţetul de mere. E foarte simplu, trebuie doar să ţineţi degetul sau piciorul în oţet, timp de 30 de minure. Pe timp de noapte, se bandajează zona afectată cu vată înmuiată în acelaşi oţet sau se trage pe picior o şosetă înmuiată în oţet de mere. Puneţi frunze fragede de coada şoricelului într-o sticla de un litru şi turnaţi peste ele spirt sanitar. Astupaţi sticla şi ţineţi-o la soare trei zile. Ţineţi piciorul în această tinctură circa 5 minute, apoi uscaţi-l la soare. Apoi spălaţi-vă şi menţineţi piciorul curat. În medicina populară, menta este leacul ideal, deoarece are acţiune antiinflamatorie, anestezică, calmează pruritul, are efect răcoritor. Amestecaţi mentă cu sare şi ţineţi pe piele timp de 60 de minute. Un tratament bun împotriva micozei e baia de picioare cu ulei de levănţică. Se toarnă două picaturi de ulei şi se ţin picioarele 10 minute în apă. Salvia şi gălbenelele sub formă de infuzie adăugată în băi locale vor calma pielea iritată. Ciuperca piciorului se trata la sate cu următorul amestec: 20 g rădăcină de tătăneasă, 10 g rozmarin, 3/4 l ulei de măsline şi 40 g ceară de albine. Se amestecă plantele cu uleiul, se încălzesc 1/2 de oră la bain-marie. Se lasă să se răcească, se filtrează prin tifon, se storc şi se lasă peste noapte. Se topeşte ceara şi se amestecă totul încet pînă se omogenizează. Se masează uşor picioarele cu acest balsam.

Ca să nu mai transpire picioarele

• Transpiraţia picioarelor conduce la micoze, dar şi invers, micozele provoacă transpiraţie abundentă. Se amestecă praf de copt cu apă călduţă. Se aplică pe picioare, se lasă puţin să acţioneze, se şterg picioarele şi se pudrează. Coada-calului, bogată în acid salicic, este eficace în îngrijirea picioarelor transpirate. Aveţi nevoie de: 100 g coada-calului şi 100 ml alcool de 90%. Se lasă trei săptămîni la macerat. Se frecţionează picioarele zilnic, înainte de a pune ciorapii. Infuzie de salvie: se pun două linguriţe de plante la o cană de apă clocotită, se lasă 5 minute să infuzeze, se bea o cană de ceai pe zi, înghiţitură cu înghiţitură. Frecţiile cu suc de lamîie sau oţet de mere reduc de asemenea transpiraţia.

Articolul integral în Monitorul Expres

Comments

comments

Lasă un răspuns