Terapii alternative

Energie prin cristaloterapie

Cristalele sînt minerale folosite tot mai frecvent în terapeutica alternativă de azi, deşi cristaloterapia este o practică străveche. Aceste pietre preţioase sau semipreţioase amplifică energia naturală, armonizînd întregul organism, anulînd dezechilibrele, purificînd şi redînd astfel sănătatea. Întîlnim cristale în sălile de spa şi de reflexoterapie, dar şi în locuinţe. Unii le aşează pe locurile dureroase, alţii le poartă în bijuterii, dorm cu ele sub pernă, le pun în apa de baie sau în apa de băut sau pur şi simplu le ţin în mînă. Ori de cîte ori ne aflăm în preajma cristalelor, ne încărcăm de energie vindecătoare. Terapeuţii care folosesc cristaloterapia aleg tipul pietrei în funcţie de afecţiune. Se spune că vindecarea vine în primul rînd din starea de bine şi din gîndurile pozitive generate de apropierea de cristale. Iată cîteva din aceste minerale tămăduitoare şi situaţiile în care sînt indicate pentru refacerea echilibrului energetic. Cristaloterapia nu are contraindicaţii şi nu dă efecte adverse.

Ametistul reglează glicemia

Ametistul favorizează judecata sănătoasă şi echilibrată, încrederea în sine şi se spune că îi ajută pe cei care vor să scape de dependenţe, în special alcoolism. Legenda spune că zeul vinului, Bachus a vărsat vin peste o nimfă care s-a transformat într-un cristal violet. Ametistul este o varietate de cuarţ cu inserţii transparente de culoare violet, cu dungi albe sau transparente. În terapeutică, este eficient în diabet, migrene, reface ţesuturile, calmează sistemul nervos. Amplasat sub pernă, alungă insomnia. Piatra mai e folosită şi în magie, cu scopul de a alunga farmecele. Smaraldul întăreşte vederea, redă vitalitatea organismului, detoxifică ficatul, combate crizele de epilepsie, vindecă tumorile. În trecut era folosit ca antidot împotriva otrăvurilor. Magicienii spun că smaraldul e piatra care descoperă adevărul şi dezvoltă clarviziunea. Acvamarinul este tot un smarald, considerat cîndva ocrotitorul celor care pleacă pe mare. Piatra calmează, relaxează, alungă anxietatea şi fobiile, deschide calea spre comunicare, fiind benefică în afecţiuni respiratorii, bronşite, tuse, alergii, boli de rinichi, inimă, retenţia de lichide, inflamaţii, pierderi de sarcină. Fluoritul, denumit şi „smarald african“ dezvoltă discernămîntul şi obiectivitatea, protejează familia, calmează emoţiile, întăreşte sistemul osteo-articular, stimulează imunitatea, reglează colesterolul, protejează şi purifică mediul înconjurător de factori nocivi .

Rubinul ne apără de atacuri cerebrale

Agatul este un cuarţ folosit în terapeutică pentru îmbunătăţirea activităţii inimii, elimină durerile, contribuie la starea de echilibru interior, acţionează ca un scut împotriva influenţelor negative din exterior, ajută la tratarea bolilor de piele, a afecţiunilor bucale, ale gîtului, ale părului, ameliorează durerile coloanei cervicale, intervine în boli ale sistemului osos, fortifică organele sexuale, tratează epilepsia şi insomnia. În trecut, agatul era piatra care alunga furtunile. Cuarţul numit ochi de tigru este o piatră de culoare galbenă sau brun aurie. Este deseori folosit ca amuletă pentru întărirea încrederii în forţele proprii şi alungarea ghinionului. Este considerat benefic în afecţiuni ale splinei, colonului, aparatului digestiv şi pentru reglarea tensiunii arteriale. Turcoazul alungă tristeţea şi depresia. Legendele spun că turcoazul îşi schimbă culoarea dacă proprietarul este bolnav sau infidel şi se sparge la moartea acestuia. Sporeşte fertilitatea, are influenţe tămăduitoare în durerile de gît şi de cap. Rubinul apără de atacuri cerebrale, hemoragii, artrite, amigdalite, alungă oboseala şi lenea. Rubinul creşte capacitatea de învăţare, concentrare, memorare. Este benefic pentru inimă şi aparatul circulator, stimulează rinichii, organele reproducătoare, tratează artrozele, opreşte îmbătrînirea.

Onixul are grijă de oase

Onixul poate avea diverse culori: negru, alb, brun, roşcat, verzui. Ca piatră vindecătoare, conferă forţă interioară, dă putere sistemului osos, întăreşte unghiile, părul, inima, măreşte rezistenţa la efort, alungă timiditatea. În antichitate era purtat de războinici pentru a fi mai curajoşi. Onixul negru este benefic pentru oase, inimă, pancreas, rinichi, muşchi, favorizează absorbţia vitaminelor B şi E şi buna oxigenare a ţesuturilor. Piatra de Lună, roz, gri, galben, maro, verde, albăstrui, se folosea în trecut pentru ameliorarea crizelor de epilepsie, uşurarea naşterilor, în general, a afecţiunilor determinate de influenţa Lunii. Este recomandată bărbaţilor impulsivi, iar la femei, reglează tulburările de ciclu menstrual, dereglările hormonale, rezolvă problemele de sterilitate. Piatra de Lună combate depresiile, insomniile, armonizează ceasul biologic, tratează tulburările tractului digestiv cauzate de stres, durerile gastrice, hipersecreţiile acide, împiedică retenţia lichidelor. Opalul îşi schimbă culoarea în funcţie de unghiul din care este privit. Babilonienii credeau că e piatra abundenţei. Este benefic pentru văz, auz, dureri de cap.

Jadul elimină pietrele de la rinichi

Jadul, denumit jadeit dacă este verde, şi nefrit, dacă e roşu, este un cristal extrem de util în tratarea bolilor de rinichi, a infertilităţii, a reumatismului şi artritelor, pentru purificarea sîngelui. În plan ezoteric, jadul dezvoltă înţelepciunea. Jadul alb stimulează creşterea plantelor, iar oamenilor le aduce somn liniştitor, cu vise şi relaxare. Terapia cu jad e recomandată în caz de litiază renală. Sub numele de „mama tuturor pietrelor“ este cunoscut jaspul, un cuarţ care poate fi roşu, galben sau vărgat. Se spune că poate influenţa destinul şi are puternic efect protector contra vrăjilor. Ajută în timpul sarcinii şi a durerilor menstruale, purifică sîngele, are efect benefic în caz de cancer, boli de ficat, inimă. Protejează sistemul nervos, sistemul endocrin (mai ales pancreasul şi timusul). Ajută la eliminarea toxinelor, previne febra, întăreşte organismul după operaţii, măreşte acuitatea mirosului. Carneolul, o varietate de cuarţ roşu, portocaliu, cărămiziu, în funcţie de conţinutul de fier, era piatra sacră a egiptenilor. A fost folosită pentru tratarea bolilor de sînge şi pentru a calma inflamaţiile. E utilă în suferinţe ale ovarelor sau de prostată. Inhibă gîndurile negative, energizează apa de băut, stimulează pofta de mîncare, vindecă nevralgiile, hemoragia nazală, durerile de şale, infecţiile, alergiile.

Pietre care ne scapă de toxine

Cristalul numit Ochi de Pisică este indicat celor cu capul în nori, temperează excesele, menţine tinereţea spiritului, ajută în adoptarea unui regim alimentar sănătos. Piatra este benefică în momente de slăbiciune, revigorînd organismul. Acţionează în afecţiuni ale splinei, pancreasului, sistemului digestiv, colon, fracturi şi boli oftalmologice. Ochi de Şoim este o piatră terapeutică utilă în probleme ale coloanei vertebrale. Are puternic rol curativ în boli de picioare şi intestine. Trebuie purtată în caz de astenie, anemie, convalescenţă. Îi ajută pe cei care au rău de avion şi dezvoltă intuiţia. Topazul aduce vioiciune şi echilibrează emoţiile. Atrage energiile pozitive, stimulează creativitatea. Ajută la tratarea depresiilor, previne răceala, stimulează metabolismul, facilitează eliberarea toxinelor şi regenerarea ţesuturilor, fiind indicat în disfuncţii ale ficatului, tiroidei, aparatului respirator. Turmalina, purifică aura energetică, formînd un scut protector în jurul corpului fizic. Varietatea colorată este benefică pentru splină, tulburări sexuale, boli venerice, cardiace, constipaţie. Turmalina neagră protejează de radiaţii nocive. Calcedonia albastră facilitează comunicarea şi capacitatea de a învăţa limbi străine, ameliorează memoria. În antichitate era folosită pentru a ajuta persoanele meteosensibile. Are efect antiinflamator, fortifică sistemul imunitar, detoxifică ficatul, purifică sîngele. Curăţă aerul din casă.

Diamantul luptă cu bolile cronice

Chihlimbarul este o răşină fosilă, provenită din diverse specii de pini. În cristaloterapie, reduce stresul, risipeşte ura, este eficient în afecţiuni ale stomacului cu hiperaciditate, reglează funcţia ficatului şi colecistului, activitatea hormonală, ameliorează durerile de ureche şi cele reumatismale. Diamantul este o piatră preţioasă a cărei denumire vine de la cuvîntul grecesc „adamas“, care înseamnă de neînvins. Aduce noroc, bunăstare, luminează mintea, fiind denumit şi „piatra perfecţiunii“. Absoarbe energiile negative din încăperi, purifică aerul. Vindecă somnambulismul şi melancolia. Este util în tratarea afecţiunilor ORL, a glaucomului, a alergiilor şi a bolilor cronice. Alexandritul este cristalul care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină, acţionînd în menţinerea elasticităţii vaselor de sînge, în formarea elementelor figurate ale sîngelui. Hematitul este cristalul sistemului circulator. Purifică sîngele, veghează la buna funcţionare a inimii, are efecte benefice în fracturi, insomnie, crampe musculare, hemoragii, arsuri, hipertensiune, diabet. Granatul are proprietăţi profilactice şi vindecătoare. Este indicat în caz de intoxicaţii, hipotensiune, anemii, pietre la rinichi, probleme ale coloanei vertebrale şi ale ficatului.

Perlele acţionează asupra ficatului

Aventurinul este piatra speranţei, dezvoltînd spiritul de independenţă, motivaţia, talentul, conferă pace şi echilibru şi protejează de „vampirii energetici“. Are şi rol curativ, intervenind în întărirea stării generale de sănătate, în special a aparatului urogenital, a musculaturii, plămînilor şi inimii. Ajută în curele de dezintoxicare şi alungă insomniile şi coşmarurile. Peridotul este un cuarţ verde-măsliniu, gălbui, sau transparent. Stimulează asumarea propriilor greşeli. În plan fizic, regenerează ţesuturile, vindecă ulcerele, bolile de piele, îmbunătăţeşte vederea, avînd influenţe benefice asupra tuturor organelor interne şi rol profilactic în diferite forme de cancer. Le ajută pe mame să aibă mai mult lapte. Frumoasele perle sînt produse de scoici şi pot avea culori diferite: alb, roz, gri, negru, cu luciu sidefiu. Sînt considerate pietrele iubirii. Perla protejează de incendii. Dacă se bea apă în care au stat peste noapte cîteva perle, organismul se va întrema. Perlele sporesc vitalitatea şi longevitatea, guvernînd buna funcţionare a ficatului, rinichilor, diafragmei, stomacului. Opreşte sîngerările. Lapis lazuli este un cuarţ albastru închis cu inserţii aurii care stimulează iluminarea şi exprimarea sentimentelor, aducînd fericirea în cuplu. Este piatra care acţionează asupra aparatului respirator, sistemului imunitar, măduvei spinării. Ia durerile de cap şi detoxifică.

123 crystalsCristalul de Stîncă alungă febra şi durerile

Safirul poate fi albastru, verde, negru, roz, alb, violet, transparent. Este piatra înţelepciunii şi a harului. Se spune că protejează de orbire şi surzenie. Redă sănătatea în afecţiuni ca: TBC, arsuri, inflamaţii, sciatică, colici, paralizie, artrită, reumatism. Cristalul de Stîncă, regele cuarţului, era folosit de clarvăzători la citirea viitorului. Înlătură energiile negative, amplifică energia pozitivă, măreşte lactaţia, diminează durerile şi febra, fiind benefic în diaree, ameţeli, convulsii, migrene, răni, astm, dureri de dinţi, leucemie, radiaţii, isterie, bătături, anxietate. Rhodonitul este piatra muzicienilor, dar şi a celor ce au nevoie de optimism. Protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, stimulează imunitatea, intervine în vindecarea bolilor de oase, pulmonare, genitale. Piatra Soarelui este oranj cu irizaţii metalice aurii-arămii. Exercită un puternic efect protector pentru minte, suflet şi trup, asigurînd succesul în dragoste. Acest cuarţ este eficient în tratarea faringitelor, bronşitelor, balonărilor. Creşte vitalitatea organismului care suferă de cancer, afecţiuni cardiace, reumatism, boli ale cartilajelor. Azuritul, numit şi Piatra Raiului, asigură relaţia cu divinitatea, sporeşte puterea rugăciunilor. Aduce liniştea şi îndepărtează frica şi egoismul. În plan fizic, acţionează în ameliorarea bolilor sistemului nervos central, ale tiroidei şi splinei. Mai este recomandat şi în dereglările activităţii vezicii biliare, rinichilor şi sinusurilor. Piatra Raiului ajută dezvoltarea fătului în uter.

Vibraţii care rezonează cu organismul

• Cristalele au capacitatea de a capta energia, reechilibrînd astfel diferitele zone bioenergetice ale corpului. Cristalele emit vibraţii care intră în rezonanţă cu vibraţiile emise de organismele noastre, iar cu cît acestea sînt mai apropiate ca lungime de undă, cu atît efectele benefice sînt mai puternice. Procesul vindecării depinde de receptivitatea pacientului la vibraţiile cristalelor, vechimea afecţiunii, tratamentul medical administrat. Cristalul potrivit se alege în funcţie de intuiţie. Cel mai bun e cristalul care ne place atunci cînd îl ţinem în mînă, care ne dă încredere. După ce l-aţi cumpărat, trebuie purificat, ţinîndu-l direct în lumina soarelui, timp de două pînă la patru ore. Sau, se poate cufunda în apă cu sare. Acelaşi tratament trebuie aplicat şi după ce cristalul a fost folosit în terapie. Şi forma este importantă. Cristalul sferic şi cel în formă de piramidă sînt cele mai puternice. O piramidă sporeşte cîmpul energetic de trei ori.

Metode terapeutice

1. Cristalele pot fi folosite ca obiecte cu care putem face masaj şi reflexoterapie, apăsîndu-le uşor pe zonele dureroase.
2. Simpla aşezare a cristalelor pe diverse locuri de pe corp, în timp ce stăm relaxaţi sau privim la televizor, va aduce relaxare şi calm. Dacă ne propunem un moment de cristaloterapie, şedinţa trebuie să dureze cel puţin 30 de minute, putînd fi combinată cu aromoterapie şi meloterapie.
3. Aşezarea cristalelor în apropierea spaţiului de lucru vitalizează, iar lîngă pat, induce calm şi somn.
4. Purtarea permanentă a cristalelor asupra corpului, sub formă de bijuterie sau talisman, şi conştientizarea acestui lucru vor aduce o stare de bine pe toate planurile.

Articolul integral în Monitorul Expres

Comments

comments

Lasă un răspuns