AlimenteAparatul respiratorBoliNutriţieObiceiuri alimentareŞtiri

Salamul agravează simptomele astmului

Conform unui studiu recent, persoanele cu astm care consumă cantităţi relativ mari de carne procesată, cum ar fi șuncă, salam şi cîrnați, pot resimţi agravarea simptomelor bolii.

Mezelurile nu sînt prietenoase cu sănătatea pulmonară. Organizația Mondială a Sănătății a declarat recent că sînt cancerigene. Salamurile cresc riscul de cancer, boli cardiace coronariene şi diabet de tip 2.

Un studiu recent, publicat în revista Thorax, a căutat să identifice dacă mezelurile au un impact negativ şi asupra astmului. Cercetătorii cred că există cel puţin două căi prin care salamurile produc daune în țesuturi. În primul rînd, sînt bogate în nitriţi, ceea ce poate duce la stres nitrozativ și oxidativ, ambele fiind dăunătoare celulelor. În al doilea rînd, există o relație între consumul de carne prelucrată și nivelurile crescute de proteină C reactivă, un element-cheie al sistemului imunitar, care poate induce inflamaţii şi leziuni tisulare, de-a lungul timpului.

Au fost folosite datele dintr-un studiu epidemiologic francez, realizat pe 971 de adulţi, care au completat chestionare şi au făcut examene medicale timp de mai mult de 20 de ani. Au fost colectate date cu privire la dietă, greutate și simptomele astmului, informații demografice și alți factori de stil de viaţă: frecvenţa exerciţiilor fizice, fumat, sex, vîrstă și nivel de educație.

În medie, participanţii au mîncat 2,5 porţii de mezeluri pe săptămînă. Cei care au mîncat una sau mai puțin pe săptămînă, au fost clasificaţi ca fiind mici consumatori, persoanele care consumat una pînă la patru porţii pe săptămînă au fost clasificate drept consumatori medii, iar cei care au mîncat mai mult de patru porţii – mari consumatori.

Rezultate:

  • astmul s-a înrăutățit la 20% dintre subiecţi 
  • 14% dintre micii consumatori de mezeluri, 20% dintre consumatori medii şi 22% dintre marii consumatori au constatat înrăutăţirea simptomelor
  • cei care au mîncat mezeluri au avut cu 76% mai multe şanse de a suporta agravarea simptomelor de astm decît cei care au mîncat puţină carne prelucrată
  • indicele de masă corporală a fost factorul care a reprezentat cauza a doar 14% din cazurile de agravare a simptomelor.

Este important de remarcat faptul că acesta este un studiu observaţional, nu pot fi elaborate concluzii privind cauza și efectul. De asemenea, autorii subliniază că rezultatele au fost dependente de fumat sau de BPOC.

Anterior, alte studii au arătat că un consum crescut de salam a fost legat de cancer pulmonar, scăderea funcției pulmonare, a crescut simptomele și incidența bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC).

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns