Pălămida, leac pentru varice

Pălămida este o buruiană care face multe pagube în agricultură, dar este şi o plantă de leac, utilă în special în tratamentul varicelor. În scop fitoterapeutic, se utilizează partea superioară a plantei, recoltată în perioada de înflorire (de primăvara pînă la sfîrşitul verii). Pălămida are acţiune tonică, diuretică, astringentă, hepatică.

Se foloseşte toată planta, cu rădăcini cu tot, spălată bine şi tăiată mărunt. Într-un ceaun umplut pe jumătate cu plantă tocată se toarnă apă, se fierbe 40-60 minute şi se lasă acoperit patru ore. Se înmoaie în fiertură fîşii de bumbac sau în nevopsite, apoi se pansează cu ele picioarele, de jos pînă sus. Lichidul nu se stoarce. Peste pansament se leagă celofan şi un fular de lînă. Se stă aşa 2-4 ore. Sau pacientul se înveleşte bine cu o plapumă groasă şi se stă 2-6 ore. Această procedură e folosită de zeci de ani de oamenii de la sate care au varice.

În uz intern, pălămida e recomandată sub formă de infuzie în boli ale aparatului respirator, edeme, dischinezie biliară, stări febrile. Este bun şi decoctul. Se mai poate folosi şi în boli urinare, bronşite, herpes, hipocalcemie, hipomagnezie, impotenţă sexuală, infecţii cu stafilococ auriu, viermi intestinali.

Tinctura se prepară din 50 g de plantă mărunţită în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se astupă bine, se agită zilnic şi se strecoară după 15 zile. Se va lua cîte o linguriţă, de trei ori pe zi, înainte de mese, diluată cu puţină apă. Tratează în mod special bolile cu microbi şi viermii intestinali.

Atenţie! Supradozajul şi extractul din frunze de pălămidă determină iritaţii şi inflamaţii.

Comments

comments

2 comentarii la „Pălămida, leac pentru varice

Lasă un răspuns