CancerŞtiri

Test genetic care prezice recidiva cancerului

Cercetătorii americani au creat un test genetic care detectează fragmentele canceroase din ADN-ul pacienților, pe baza cărora se poate prezice probabilitatea reapariției anumitor tipuri de cancer de colon. Acest test ar putea ajuta medicii oncologi să depisteze pacienții care au nevoie de tratament suplimentar încă din momentul diagnosticării.
Cercetătorii au reușit să identifice în țesutul tumorilor îndepărtate de la pacienți cu cancer de colon cel puțin o mutație a genei specifice maladiei de care sufereau. Au urmărit apoi la fiecare pacient această semnătură genetică în eșantioanele de sînge prelevate periodic la patru pînă la zece săptămîni după intervenția chirurgicală și apoi o dată la trei luni și la doi ani. De asemenea, participanților la studiu le-a fost scanat integral corpul la fiecare șase luni timp de doi ani după operația de îndepărtare a tumorii. Fragmente de ADN tumoral au fost detectate prin analize de sînge la 20 dintre cei 230 de subiecţi.
În prezent, aproximativ 40% dintre pacienții cu cancer de colon în stadiul 2 au risc de recidivă, mai menționează studiul citat de AFP.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns