Mame şi copiiPsihologie

Copiii au voie pe Facebook?

Fie că ne place sau nu, copiii sînt fascinați de prieteniile virtuale și de interacțiunea pe internet. Părinţii se întreabă cînd este momentul perfect pentru a-l lăsa să-și facă propriul cont?

Este ilegal ca site-urile comerciale și aplicațiile să fie folosite de copiii mai mici de 13 ani, fără ca aceștia să aibă acordul părinților. Însă copiii vremurilor noastre sînt suficient de inteligenți încît să-și dea seama cum să evite regulile acestea, folosind e-mailul părinților și o zi falsă de naștere, adesea fără permisiune. Între 7 și 11 ani, copiii gîndesc foarte concret, nu și-au dezvoltat încă abilitatea de a lua în calcul situațiile ipotetice. Doar tu poţi decide dacă poate folosi social media în feluri sănătoase și care să-i respecte pe ceilalți.

Atunci cînd decizi să-l lași pe cel mic să aibă un cont pe rețelele sociale, poartă-te ca și cum ai duce un înotător începător într-o piscină de adulți. Faceți un cont împreună și supraveghează-l. Încearcă să analizezi toate problemele legate de siguranță și de utilizatorii potențiali, înainte de a-l lăsa pe cel mic să-și facă și el cont. Apoi, asigură-te că ai acces la contul copilului tău, cunoscîndu-i numele de utilizator și parola. Poți vedea dacă prietenii pe care îi adaugă sînt persoane pe care le știe și în viața reală. Dacă nu, îi puteți elimina împreună din listă, explicîndu-i de ce e periculos să își expună profilul unor necunoscuți.

Asigură-te și că poate vorbi cu tine dacă se întîmplă ceva ciudat sau rău, cum ar fi alt copil care încearcă să-l intimideze pe internet sau o persoană necunoscută care îi cere informații personale. Aceasta este o discuție pe care ar trebui să o purtați înainte de a-l lăsa să-și facă un cont.

Dacă și adulții sînt preocupați de cîte like-uri primește o poză, copiii fac adevărate competiții din ele. Însă ar trebui să-i explici ce revelanță au ele în viața reală și cum ar trebui să se concentreze mai mult pe prieteniile adevărate.

Articolul integral în totuldespremame.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns