Test: Eşti dependent de exerciţii fizice?
Sănătatea se menţine şi cu ajutorul activităţii fizice. Uneori, însă, mersul la sală poate deveni o obsesie, transformîndu-se în ceea ce anglo-saxonii numesc „dependenţa de exerciţiu”. Este din ce în ce mai comună şi este uşor de recunoscut după următoarele manifestări:
1. Eşti supărat dacă ratezi vreun antrenament. Dependenţii tind să facă sport din ce în ce mai mult şi mai intens. Dacă într-o zi sînt nevoiţi să reducă sau să nu facă deloc activităţi fizice, pot deveni foarte nervoşi. Activităţile sportive contribuie la producerea dopaminei (implicată în senzaţia de plăcere) şi a beta endorfinelor care au asupra creierului un efect comparativ cu cel al morfinei. La întreruperea exerciţiilor fizice, se poate declanşa sevrajul ca şi în cazul altor dependenţe.
2. Cheltuieşti bani pe antrenamente din ce în ce mai scumpe, pe care le consideri absolut necesare. Activitatea fizică în aer liber nu costă nimic. Dar un dependent de exerciţii fizice nici măcar nu ia în considerare posibilitatea de a se antrena într-un parc, considerînd că e insuficient. Chiar şi un simplu abonament la sală nu mai este suficient pentru a-şi potoli dependenţa. De aceea caută antrenori personali sau se înscrie la diferite cursuri şi antrenamente. Unii ajung chiar pînă la a renunţa să mai iasă cu prietenii doar pentru a economisi bani pentru antrenamente, din ce în ce mai complicate.
3. Faci antrenamente chiar dacă eşti bolnav sau rănit. Dependenţii nu acceptă să fie opriti de durere sau de oboseală şi nu de puţine ori ajung să se antreneze chiar şi accidentaţi, ignorînd sfatul medicului.
4. Îţi foloşeşti timpul liber doar pentru a te antrena. dependentul nu-şi aminteşte cînd a fost ultima dată la cinema sau cînd a ieşit în oraş pentru că a fost doar la sala de antrenament. Se renunţă chiar la o petrecere cu familia. Acesta este un semn alarmant al bolii.
5. Antrenamentul a devenit o necesitate. După primele rezultate pozitive (stare de bine, flexibilitate, kilograme mai puţine), antrenamentul nu mai pare un calvar, ci devine distractiv, iar mai apoi o nevoie compulsivă la ca nu se poate renunţa.
6. Eşti fericit doar cînd te antrenezi. Dependentul nu se mai bucură de viaţă, doar sala de sport îi oferă satisfacţii.
Se poate scăpa de această dependenţă? Simpla întrerupere a practicării sportului sau reducerea antrenamentelor nu însemnă videcarea. Ca şi în cazul altor dependenţe, trebuie căutate şi rezolvate cauzele psihologice: anorexie nervoasă şi bulimie nervoasă la femei, teama patologică de a nu avea condiţie fizică. De aceeea, soluţia este tratamentul combinat al psihologului şi nutriţionistului.
Articolul integral în gandul.info