Terapie pentru acasă: băile ruseşti

Băile terapeutice cu plante şi ierburi sînt folosite în mod tradiţional în medicina populară rusească. Alungă oboseala, calmează sistemul nervos, îmbunătăţesc somnul, precum şi procesele metabolice. Cu această metodă terapeutică se ameliorează durerea şi tensiunea musculară, epiderma se revigorează.

Este foarte important ca înainte de a face o baie cu plante, să faceţi un duş, pentru a curăţa porii pielii de murdărie şi grăsimi. După duş, frecaţi corpul energic, cu un prosop. Umpleţi cada cu apă caldă de 36-38 de grade C. Durata băii este de 15-20 de minute. Nu depăşiţi un număr de 15-20 băi pe lună. După baie, se recomandă repaus la pat, timp de 30 de minute.

Baia cu urzică e recomandată în reumatism, gută, inflamaţiile pielii, alungă oboseala şi creşte tonusul. Turnaţi 4 litri de apă clocotită peste 250 g frunze de urzică mărunţite sub formă de pulbere. Infuzaţi timp de o oră, strecuraţi şi adăugaţi lichidul în apă de baie.

Baia cu trifoi are un puternic efect tonic asupra întregului organism. Turnaţi 2 litri de apă clocotită peste 300 g trifoi, cu tot cu flori. Lăsaţi la infuzat timp de 4 ore, strecuraţi şi turnaţi în apa de baie.

Baia cu amestec de plante este indicată în insomnie, stări de nervozitate, anxietate, stres, depresie. Preparaţi un amestec din 50 g de seminţe decojite de floarea-soarelui (crude), 100 g de rădăcină de obligeană şi 150 de g de valeriană, peste care turnaţi 2 litri de apă clocotită. Puneţi totul la fiert timp de 10 minute şi lăsaţi la infuzat timp de 20 de minute. Strecuraţi şi turnaţi lichidul în apa de baie, la o temperatură de 37 de grade C.

Baia cu frunze de nuc are efect antiinflamator şi este utilă ȋmpotriva bolilor sistemului limfatic. Se amestecă 1 kilogram de frunze proaspete sau uscate de nuc şi 2 linguri de rostopască mărunţită. Peste plante se toarnă 4 litri de apă rece, după care recipientul se acoperă şi se pune pe foc, timp de 30 de minute. Fiertura se adaugă în apa de baie. După baie, se face duş cu apă călduţă.

Baia cu tărîţe de grîu oferă rezultate foarte bune pentru pielea iritată, vînătăi şi acnee. Două linguri de tărîţe de grîu se pun într-un săculeţ de tifon care se agaţă de robinetul căzii, astfel încît apa să curgă trecînd prin el. Temperatura apei va fi de maximum 30 de grade C. După baie, lăsaţi pielea să se usuce treptat, fără a o şterge cu prosopul.

Contraindicații: afecțiuni cardiace inflamatorii (endocardită, miocardită, pericardită).

Articolul integral în topremediinaturiste.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *